Recepten

Het traditionele recept is die met de suiker, vijgen en citroen. Mijn ervaring is dat met deze ingredienten de waterkefir het beste werkt. Maar voor wie het leuk vindt om te experimenteren met de kefir zijn er genoeg mogelijkheden. Zorg er dan wel voor dat je een reserve portie waterkefir achter de hand hebt.  Zeker als je geen biologische produkten gebruikt is de kans groot dat de korrels het begeven of minder actief worden.

Waterkefir op basis van vruchtensap:

Voor dit recept kun je vers geperst sap uit de sapcentrifuge gebruiken of biologisch sap uit de natuurvoedingswinkel.  Let op: er mogen geen vezeltjes of pitjes meer in zitten. Het vruchtensap kan puur gebruikt worden of verdund met water. Het beste resultaat zul je krijgen  als je een 1/2 liter water en een 1/2 liter vruchtensap neemt. Eventueel kan er nog een 1/2 citroen en  verse vruchten worden toegevoegd.  Suiker toevoegen is niet nodig vanwege de vruchtensuiker in het sap.

Waterkefir met gember:      

Neem het basisrecept (water, suiker, vijgen en citroen) en voeg daar extra een paar schijfjes verse gemberwortel  aan toe.

Waterkefir met fruit:

Voor dit recept kun je het beste rijpe vruchten met veel suikers en voldoende zuur gebruiken. Gebruik je vruchten die weinig of geen zuur bevatten, voeg dan extra citroen toe.  Geschikte vruchten zijn bijvoorbeeld: aardbeien, bramen, zoete meloen, kiwi, sappige zoete peren, ananas, mango, alle citrusvruchten.

Gebruik tegenover een bepaalde hoeveelheid water altijd 50% vers fruit.  Dus bijvoorbeeld: 1 liter water en ongeveer 500 gr vers fruit.

Waterkefir op basis van thee:

Voor dit recept gebruik je het basis recept.  Alleen gebruik je thee i.p.v. water of je voegt een theezakje toe.  Er zijn twee manieren om waterkefir op basis van thee te maken, de warme en de koude methode.

Bij de warme methode zet je gewoon een liter thee (naar eigen smaak en sterkte) en laat deze afkoelen.  Met de afgekoelde thee (niet warmer dan 40 graden) maak je de waterkefir verder volgens het traditionele recept.

Met de koude methode doe je alles volgens het basis/traditionele recept en voegt er 1 of 2 theezakjes aan toe.

Bij de warme methode zal de thee-smaak sterker zijn dan bij de koude methode. Je kunt hier iedere theesoort voor gebruiken die je maar lekker vindt, bijvoorbeeld vruchtenthee of kruidenthee, liefst natuurlijk weer de biologische soorten.                                                                   

Een paar voorbeelden van biologische thee:

Zonnatura:    Munt, Sterrenmix, Gember energie, Rooibos.

Simon Levelt:    Earl grey,  Bosvruchten, Lavendel Mate.

—  Numi: White rose, Lemon green, Ginger sun, Jasmine green, Marrocain mint(verkrijgbaar bij de Tuinen).

Yogi tea:    Ginkgo, Detox, Calming, Green Balanance, Jamaica (verkrijgbaar bij natuurwinkel en de Tuinen).

Advertenties

215 reacties

  1. roos said,

    1 december 2010 bij 18:08

    Hallo Debbie,

    Ik heb vandaag kefir gekregen,
    En vroeg me af waarom er zóveel suiker in moet?
    Eten de plantjes dit dan ook weer op? want ik wil niet kilo’s aan suiker naar binnen werken als ik er elke dag een liter van drink.
    En wat adviseer je mij te doen met de kefir die overblijft straks? er zijn namelijk niet veel mensen in mijn omgeving die dit willen hebben.
    Ik heb op dit moment rozijnen druivensap citroen en abrikozen erin gedaan, is dit voldoende? ik zou het namelijk heel jammer vinden als het straks doodgaat omdat ik er geen suiker aan heb toegevoegd. ook ontstonden er spontaan bubbeltjes bij die vriendin van mij maar bij mij gebeurd dat niet! zijn ze dan al dood?

    Alvast heel erg bedankt!

    Groetjes,
    Roos

  2. waterkefir said,

    25 juli 2011 bij 13:22

    Hallo José,

    Leuk om te horen dat je eerste kefirdrankje gelukt is.
    Je kunt de kefirkorrels wel in de koelkast bewaren, in water met een beetje suiker, maar zeker niet langer dan 2 weken want dan moet het water weer ververst worden. Misschien is er iemand die dat voor je wil doen want dit is de beste manier omdat ze dan nog enigzins actief blijven. Bewaar je ze in de koelkast in alleen water (dus zonder suiker) dan kan dat voor max. 3 weken. Invriezen kan ook, maar dan moet je de kefirkorrels eerst drogen en dat duurt een week en het invriezen heeft als nadeel dat het erg lang (een aantal weken) duurt voordat de korrels weer actief zijn en je dus een drinkbaar resultaat hebt. Ook is het niet 100% zeker of de kefir nog zo goed zijn werk doet als voor het drogen en invriezen.
    De beste oplossing is dus eigenlijk: zoek een ”kefirsitter”, iemand die voor jouw kefir kan zorgen en anders zit er niets anders op dan een nieuwe portie te kopen of van iemand over te nemen die wat over heeft.
    Veel succes ermee en een goede reis.

    Groetjes,
    Debbie

  3. Annemie said,

    5 juni 2012 bij 22:05

    Is er dan een verschil wat kefir betreft om waterkefir en melkkefir te maken? Dacht dat het dezelde kefir is die je zowel met water… als met melk kan bereiden. Groetjes, Annemie

    • waterkefir said,

      8 juni 2012 bij 10:53

      Hallo Annemie,

      Er is inderdaad een verschil wat kefir betreft, ze zien er ook verschillend uit. Waterkefir ziet er uit als wit doorzichtige korrels en melkkefir lijkt net bloemkoolroosjes. Waterkefir maak je met water, suiker en gedroogde vruchten en dit geeft een fris zure bruisende drank. Melkkefir maak je met melk en dat wordt een soort yoghurtdrank.

      Met vriendelijke groet,
      Debbie

  4. Ruud said,

    20 december 2012 bij 11:54

    Leuke site en vragen vragen wat te doen met vakantie. Waarom niet de korrels een beetje laten uitlekken, in een paar plastic zakjes doen, een soort luchtkussentje maken en meenemen op vakantie? Je kunt overal aan suiker oid. komen, en dat gaat best is mijn ervaring!
    Met groet Ruud.

  5. marian said,

    16 februari 2013 bij 00:20

    Hallo Jose Ik heb heel veel jampotjes ingevroren gewoon in water. Ik laat ze ontdooien spoel ze af en ga ze gebruiken. ze deden het altijd gewoon weer opnieuw. groetjes marian

  6. nathalie said,

    27 februari 2013 bij 13:56

    Ik snap niet zo goed hoe en waar je de kefirkorrels bewaard?
    En als je de kefir gemaakt hebt moet je dan het fruit en de korrels er weer uithalen? en waar laat je die korrels dan?

    • waterkefir said,

      27 februari 2013 bij 21:00

      Beste Nathalie,
      De kefirkorrels die je over/teveel hebt, kun je in de koelkast bewaren in een potje met water en een beetje suiker. Dit suikerwater moet je wel 1x per week verversen.
      Als je de kefir gemaakt hebt dan moet je het fruit eruit halen en dit weggooien. De kefirkorrels vang je op in een zeef en doe je weer terug in de schoongemaakte weckpot. Dan kun je er weer vers water, suiker en fruit bij doen.
      Succes!

      Groetjes van Debbie

  7. Maria said,

    9 maart 2013 bij 11:36

    Hallo Debbie,
    Is het van belang de fles met de waterkefir en suiker tijdens de gisting af te sluiten? Of moet er juist zuurstof bij kunnen komen?

    • waterkefir said,

      9 maart 2013 bij 19:51

      Hallo Nelleke,
      De fles met waterkefir moet niet volledig afgesloten zijn. Het teveel aan koolzuurgas moet wel kunnen ontsnappen omdat anders de druk te hoog zou kunnen worden en de fles kan springen. Ik gebruik zelf altijd een weckpot met rubberen ring en die sluit ik wel maar toch kan er nog wat koolzuurgas ontsnappen.
      Met vriendelijke groet,
      Debbie

  8. 26 april 2013 bij 19:23

    kan de melkkefir ook gebruikt worden met lactosevrije melk? dan kan ik simpel yoghurtdrank maken voor mijn dochter met een lactose allergie. of met sojamelk? laatste denk ik niet omdat dat plantaardig is.

    • waterkefir said,

      28 april 2013 bij 20:42

      Lactosevrije melk en sojamelk kan allebei gebruikt worden voor melkkefir. Sojamelk is ook lactosevrij en hiervoor in de plaats kan rietsuiker gebruikt worden, die soms al in sommige merken sojamelk verwerkt is. Dit geeft echter wel een beduidend minder goed resultaat dan dierlijke melk. De korrels groeien niet of nauwelijks en de smaak is totaal anders dan bij dierlijke melk.

    • Lotje said,

      22 februari 2014 bij 15:22

      De melkkefirkorrels leven juist van de lactose (melksuiker) in de melk en zetten deze om in de goeie bacteriën. Lactosevrije melk en noten- of sojamelk is dus niet zo geschikt om melkkefir te maken. Of de kefir van koeien/geitenmelk te drinken is door iemand die allergisch is voor lactose weet ik niet, maar in ieder geval zit er in kefir heel weinig lactose. Je kan de kefir ook nog, na het scheiden van de korrels een dag of twee laten ‘narijpen’, dan zit er nog minder lactose in.

  9. Tina said,

    4 mei 2013 bij 21:41

    Vandaag me eerste zelf gemaakte waterkefir gedronken, erg lekker. Gelijk weer nieuw gemaakt, dit keer met biologische appel/aardbeiensap. De kefir is niet meer geworden maar misschien komt dit nog, heb er wel wat kokosbloesemsuiker bij gedaan ( om ze even lekker te verwennen 🙂 ). Ik vind je site super.

    • waterkefir said,

      6 mei 2013 bij 22:48

      Hallo Tina,
      Wat fijn om te horen dat je mijn site super vindt. Ja, waterkefir is erg lekker hè?! En wat leuk dat je aan het experimenteren bent met andere ingrediënten/smaken. Jammer dat de kefir niet meer is geworden, even afwachten maar of dit nog komt. De ervaring leert dat waterkefir het beste groeit op het originele recept met vijgen en citroen. Veel succes met de waterkefir!

      Vriendelijke groet,
      Debbie

    • isahealing said,

      1 september 2016 bij 09:51

      kokosbloesem suiker werkt niet is geen echte suiker, ideaal is de rauwe rietsuiker

  10. Mientje said,

    24 mei 2013 bij 10:18

    Hallo, weet iemand of ik ook stevia in plaats van suiker kan gebruiken?
    Of het blad van de steviaplant kan toevoegen aan het basisrecept?

    • 29 mei 2013 bij 19:43

      Maar de water kefir heeft suiker nodig als voedingsstof. Je kunt het dus niet vervangen door Stevia. Je kunt stevia wel gebruiken om extra te zoeten als het klaar is, dat heb ik ook gedaan.

      • Mientje said,

        31 mei 2013 bij 12:44

        Dank je Elly. Ik ben nu met honing aan het maken en dat gaat ook prima.

  11. llse said,

    29 mei 2013 bij 10:52

    Ik maak vaker 2 liter waterkefir in één pot geen probleem, je moet dan inderdaad de hoeveelheden verdubbelen. Het groeit dan ontzettend goed, mijn kefirkorrels zijn soms een cm dik of nogwel dikker.
    Als iemand kefirkorrels nodig heeft dan hoor ik t graag (gedroogd en vers).

    Stevia is niet geschikt, wel kun je oerzoetsuiker, ahornsiroop, honing e.d. gebruiken.

    Groetjes Ilse

    • 27 februari 2014 bij 01:48

      Ik heb inmiddels geleerd dat honing niet werkt omdat het ontsmettend werkt, daar help je dus je waterkefir mee om zeep als het ware.

    • ingrid said,

      14 juli 2014 bij 19:45

      hoi Ilse, ik ben op zoek naar wat grotere waterkefirkorrels.
      ik woon in Vlaardingen. kan je ze ook opsturen?
      groetjes, ingrid

      • ilse said,

        15 juli 2014 bij 11:19

        Hoi Ingrid,
        Als je me een email stuurt regelen we het via die weg verder, ilse.geuijen@gmail.com

        grs Ilse

    • Cora v Velzen said,

      4 mei 2016 bij 23:24

      Ilse, ik zou heel graag kefirkorrels willen hebben. Ik heb het nog nooit gemaakt dus ik ben heel benieuwd.

      • Ilse said,

        5 mei 2016 bij 10:57

        Beste Cora,
        Ik heb momenteel geen verse actieve kefirkorrels alleen gedroogde korrels. Als je verse wilt dan verzoek ik je op Facebook je aan te sluiten bij de besloten groep “waterkefir NL/BE”. Er is een lijst waar iedereen in staat met actieve korrels ter beschikking, ook met plaatsnaam erbij (dan kun je ze mss in de buurt ophalen) en er staan heel veel tips en recepten bij. Mocht je toch de gedroogde willen dan kan ik je die alsnog opsturen. Die werken ook goed maar je zult de 1-2 batches niet kunnen gebruiken….De 3e batch is beter omdat de kefir dan wakker en actief is en dus een goede probiotica is.
        Groetjes Ilse

  12. Mientje said,

    31 mei 2013 bij 12:45

    Ik heb wel wat over. Woon in Belgie!

    • Mientje said,

      1 juni 2013 bij 10:26

      Ja, Jean Paul ik heb wel wat over. Maar waar woon je?

    • Mirjam said,

      14 februari 2017 bij 23:33

      Hoi Mientje,
      Iemand gevonden in België LEUK!
      Ik woon daar dus ook.
      Heb jij zowel melk- als water Kefir?
      Ik zit in het schone Limburg, aan de Maaskant. Als het niet ver is, kan ik het mss beter afhalen.

      mvg Mirjam

  13. waterkefir said,

    31 mei 2013 bij 16:25

    Hallo Anja, Waterkefir in inderdaad een drank met koolzuur. De koolzuurbubbels “dood” maken is niet mogelijk.
    Hoe langer je de waterkefir laat staan hoe meer koolzuur er ontstaat. Dus wil je waterkefir met minder koolzuur, laat ‘m dan wat korter staan, 1 dag i.p.v. 2 dagen. De 24-uurs kefir werkt echter wel laxerend.

  14. mseefje said,

    2 juni 2013 bij 07:38

    SInds een week nu Water kefir aan het maken, als de ene fles klaar is staat de volgende weckpot alweer te borrelen. Mijn man en ik drinken het, de kinderen vinden het erg vies. Jammer, ze zouden er vast baat bij hebben.
    Mijn man heeft het idee dat hij er een beter humeur van krijgt…iemand ervaring?
    Ik vind het zelf ook net zo lekker, maar als ik half kefir, half appelsap doen vind ik het heerlijk. Leuke site!
    Groetjes,
    Evelien

    • omafia said,

      5 juni 2013 bij 16:38

      Ik heb nu mijn eerste waterkefir staan, kan het morgen gebruiken of moet ik het de eerste keer weggooien

      • waterkefir said,

        5 juni 2013 bij 22:25

        De eerste keer moet je de waterkefir drank weggooien omdat deze eerst weer op krachten moet komen. De keer daarna is de kefirdrank wel geschikt voor consumptie. Succes.

  15. Ruud said,

    6 juni 2013 bij 01:05

    ja, natuurlijk zal je man zich prettiger voelen bij gebruik van kefir, in een goed werkend lichaam huist een opgeruimde geest, zeg ik maar.. mijn eigen ervaring is ook zo.
    ps ik heb ook de nodige kefir voor de liefhebbers, tegen redelijke vergoeding. (niet allemaal tegelijk!!)

  16. Karin said,

    13 juli 2013 bij 22:18

    Mijn kefir is wat bruin geworden, ik weet niet wat ik fout gedaan heb! Snijden jullie de vijgen in stukken of doen jullie die er heel in?

    • llse said,

      14 juli 2013 bij 12:02

      Hoi Karin ,
      Ik heb je net ook een mail gestuurd door. Ik doe de vijgen er heel in. Ik maak het ook wel eens met bramen dan wordt de kefir roze van kleur kan geen kwaad. De kefir verkleurd naar de kleur van de vruchten. Denk dat het daarom bruin is bij jou, als de reuk goed is dan is je kefir ook nog goed. Na verloop van tijd wordt de kefir weer lichter van kleur. In ieder geval de vijgen heel laten.
      Succes ermee groetjes Ilse

    • waterkefir said,

      14 juli 2013 bij 12:02

      Heb je de vijgen in stukken gesneden? Dan komt het waarschijnlijk daardoor, dat de kefir bruin is geworden.
      Ik doe er altijd hele vijgen in, dan heb je ook geen last van de pitjes.

  17. omafia said,

    14 juli 2013 bij 18:00

    Ook ben mij word het iets bruiner, maar inmiddels weer lichter, ik doe de vijgen er heel in maar soms toch pitjes, weet ook niet hoe dat komt maar ik merk niks aan de smaak dus laat ik het zo

  18. Karin said,

    14 juli 2013 bij 22:06

    Nee ik heb de vijgen er heen ingedaan maar omdat het bruin is en omdat het totaal niets doet was ik bang dat ik het fout deed. Vandaar mijn vraag. Ik doe er vijgen, krenten, rozijnen en dadels in, verder citroensap en een klein beetje suiker. O ja en een paar schijfjes verse gember.

  19. Karin said,

    14 juli 2013 bij 22:07

    heen = heel!

  20. Roelie said,

    31 juli 2013 bij 19:50

    ik ben sinds kort ook waterkefir gaan gebruiken, kwam er mee in aanraking via een faceboek groep, hier is ook een lijst van mensen die het wel willen versuren of waar je het op kunt halen als je in de buurt bent
    https://www.facebook.com/groups/520195354714200/

  21. Karin said,

    3 augustus 2013 bij 23:37

    Ik heb mij aangemeld, wie geeft de toestemming?

    Hoe maken jullie de kefirvtrouwens schoon, goed afspoelen is wel nieuwe kefir wegspoelen! Of niet?

    • llse said,

      8 augustus 2013 bij 23:53

      Hoi Karin,
      Dat klopt, ik spoel nadat ik mijn kefir in de zeef heb gedaan de pot 1x na met koud water dat schud ik dan over de kefir zodat de resterende kefir in de pot ook in het zeef zit en dan houd ik t zeef nog eventjes onder de koude kraan. Niet te veel naspoelen in ieder geval. Grs Ilse

  22. louise Hogenes said,

    23 augustus 2013 bij 20:03

    als er mensen zijn die graag waterkefir willen ,laat het mij even weten .wij hebben nu 3 weken Kefir gebruikt , het was toen ongeveer 90 gram , nu heb ik al ruim 300 gram dus echt teveel
    stuur mij maar even een mailtje , ik woon in Waalwijk .

    • Gerard Zaal said,

      11 september 2013 bij 22:04

      Hoi Louise,
      wat is je @dres dan mail ik je.

      GrtZ

    • grietje said,

      3 oktober 2017 bij 16:10

      volgens een kennis kun kun je wijn maken met waterkefir. wij hebben veel druiven in de tuin en het lijkt me leuk daar eigen wijn van te maken.Kun je zeggen hoe dat moet?

  23. Patrick pockele said,

    31 augustus 2013 bij 22:05

    Moet waterkefir af en toe rusten of kan je steeds weer opnieuw gebruiken? Ben nu al drie weken no stop bezig. De water kefir is verviervoudigd en maken nu vier liter ineens.

    • waterkefir said,

      1 september 2013 bij 12:19

      Waterkefir kan steeds weer opnieuw gebruikt worden en hoeft dus nooit te rusten.

  24. Bloemm said,

    5 september 2013 bij 15:18

    Ik lees hier alleen maar positieve reacties op de waterkefir, gelukkig voor jullie maar ik ben er voorlopig na 3 weken mee gestopt.
    Het enige wat er na de vakantie daadwerkelijk was veranderd is dat ik waterkefir ben gaan drinken. De afgelopen drie weken was ik alleen maar moe, moe, moe, had ik na het drinken van de kefir ook nog een gigantische hoofdpijn en een schimmelinfectie, blijkbaar krijg ik te veel suikers binnen.
    Ben afgelopen weekeind gestopt en de vermoeidheid en de hoofdpijn zijn over.
    Over een week of wat ga ik weer beginnen maar dan met een borrelglaasje per week opbouwen tot ik op 1 glas per dag zit. In de hoop dat op die manier de klachten niet terugkomen.

    • 9 oktober 2017 bij 22:06

      Hallo, jouw bericht is van een lange tijd geleden… maar ik kwam opdeed pagina doordat ik momenteel hetzelfde ervaar. Een weekje geleden gestart met waterkefir, en alleen maar heel moe en barstende hoofdpijn. Ook eeg misselijk. Is het nadien beter gegaan bij jou?

  25. Conny Weldam said,

    11 september 2013 bij 11:00

    Ik gebruik nu sinds een aantal weken waterkefir om een overheerlijk drankje te maken. 1 liter kalkvrij kraanwater, 90 gram biologische kristalsuiker. Gedroogde biologische vruchten; 2 dadels, 2 abrikozen, 2 pruimen. En 1 eetlepel biologische appelazijn. Warme lichte plek en het groeit als kool. Gebruiken jullie wel eens appelazijn of raden jullie dit af?

    • Patrick Oostvogels said,

      20 januari 2016 bij 10:35

      Waterkefir , houdt van n beetje kalk , is nodig voor de skeletopbouw

  26. Bloemm said,

    11 september 2013 bij 15:00

    Ik heb een aantal weken geleden een portie opgestart met appelazijn, ipv citrusvruchten, de kefir pruttelt er geweldig op maar ik vind de drank er niet lekkerder door worden

  27. natasja said,

    15 september 2013 bij 13:07

    hallo,
    ik heb vorige week waterkefir van mijn schoonzusje gekregen, zij had het gekocht en vond het niet lekker, maar bij de 1e batch was het wel vermenigvuldigd. Ik heb het overgenomen en ook meteen kefir van gemaakt. Bij mij kwamen er na een uur geen bubbels en bleef de hoeveelheid gelijk. Vandaag probeerde ik het nog een keer. volgens je recept, kefir, suiker, 2 gedroogde abrikozen (van de tuinen) en een citroen waarvan ik de schil er af geraspt heb. In het water in het ligt. Maar geen bubbels en geen bewegende kefir…. Wat gaat er mis????

    dank

    gr natasja

    • waterkefir said,

      15 september 2013 bij 15:46

      Hallo Natasja,
      als je alles volgens het recept doet dan zou het goed moeten gaan. Gebruik je ook biologische suiker? Je kunt i.p.v. abrikozen ook vijgen gebruiken, die werken groeibevorderend. En staat jouw pot met kefir op een lichte plaats?
      Succes ermee.

      Groetjes,
      Debbie

  28. karolien strobos said,

    16 september 2013 bij 09:18

    Ik heb het ook net het is erg lekker maar zou je het ook met stevia puur (groen van kleur) kunnen doen gr karolien.

    • Gerard Zaal said,

      17 september 2013 bij 21:53

      Stevia is zoet maar bevat nagenoeg geen voeding dus lukt het fermentatieproces niet. Achteraf zoeten met stevia kan wel.

  29. natasja said,

    16 september 2013 bij 13:30

    hi debbie, de 1e keer heb ik vijgen gebruikt die ik op de markt had gekocht, zou dat het probleem zijn? suiker is rietsuiker. Nu heb ik de abrikozen om uit te proberen. Heb de pot nu op de vensterbank staan en er zit een ienie minie beetje beweging in…

    • llse said,

      17 september 2013 bij 10:11

      Hoi Natasja,
      Zorg ervoor dat je een bierviltje/onderzetter of een doekje onder de pot legt zodat de kou van de vensterbank niet optrekt in de pot. En op een lichte plaats zetten liever niet in direct zonlicht maar ik moet je zeggen mijn kefir staat ook aan het raam en doet het heel goed op zonlicht.
      Groetjes Ilse

  30. Rob said,

    11 oktober 2013 bij 00:17

    Ik las hier dat er soms honing gebruikt word maar honing dood bacteriën. Ik zou het niet gebruiken. Ook kan het zijn dat mensen metalen keukengereedschap gebruiken, dit tast de Kefirkorrels ook aan (RVS mag wel maar bij twijfel liever plastic of hout).

  31. Marijke goudzwaard said,

    15 oktober 2013 bij 13:48

    Mijn 2 brouwsel is in de maak , het lukt goed en ik vind het heel smakelijk.
    Nu lees je op sommige sites dat je tussentijds moet roeren? De kefir is niet waterdun meer, maar een ietsiepietsie lobbig? Oke?

  32. Rob said,

    24 oktober 2013 bij 15:08

    Bij mij is de kefir troebel maar niet lobbig. bij lobbig denk ik aan melkachtig? Mijn waterkefir is troebel maar kan gewoon door een dun zeefje. Roeren kan maar hoeft niet, alleen moet je wel fruit in de gaten houden. Ik had een stuk citroen wat aan de bovenkant beschimmeld was doordat een kant 48 uur boven water had gelegen. Ik heb de hele handel weggegooid en doe het nu een tijdje zonder citroen, toch een beetje bang geworden haal ik nu alle fruit dat gaat drijven eruit (vijgen enz.

    In de 2e fase doe ik er een deel vruchtensap bij, kan je zelf de smaak bepalen.

    • Gerard Zaal said,

      24 oktober 2013 bij 15:20

      Bijna alle fruit gaat drijven op den duur, dat hoort bij het proces. Juist als fruit niet drijft dan werken de korrels er klaarblijkelijk niet op in en is het weggegooid geld geweest. Een beschimmelde citroen kan alleen maar als de citroen al aangedaan was van te voren.
      Kefirdrank hoort dun als water te zijn. Ligt aan de suikers hoe helder of hoe troebel het is.

  33. Rob said,

    24 oktober 2013 bij 15:32

    Ja inderdaad, maar ik ben van mening dat als de vijgen of ander gedroogd fruit gaat drijven, zij hun werk gedaan hebben (meestal na 24 uur) en alles boven water is volgens mij meer vatbaar voor aantasting van buitenaf, toch?

    Ik vind overigens de kefir zonder citroen lekkerder dan met omdat ik toch nog een smaak toevoeg.

    Gedroogde abrikozen vind ik ook lekkerder smaken dan vijgen en heb het idee dat deze beter werken (ik heb meer opbrengst van de korrels) maar misschien ligt dat aan het weglaten van de citroen).

    Op dit moment een pot met alleen peer, kefirkorrels en water, afwachten wat dat oplevert 🙂

    dat van dat lobbig vond ik ook niet best klinken…

  34. Gerard Zaal said,

    24 oktober 2013 bij 15:45

    Peer gaat goed al heb ik ook daar een beetje suiker bij gedaan. Overigens vind ik gekregen of zelf geplukt fruit het fijnst anders wordt het wel een heel prijzig drankje. Ik ben er nog niet uit of een grotere korrelopbrengst ook een betere smaak oplevert hoor!

    • Mirjam said,

      14 februari 2017 bij 23:47

      Moet ik ‘het getrokken fruit’ daarna weggooien? En waarom? Is het niet te gebruiken in bv smooty of zo?

  35. karin said,

    24 oktober 2013 bij 15:48

    Toch zul je een citrusvrucht moeten toevoegen voor de voeding van de kefir anders zal de kefir niet lang leven. Kefir heeft gedroogde vruchten, rietsuiker en citrusvrucht nodig om te kunnen leven. Waarom doe je er niet iets in van een paar stukjes mandarijn of sinaasappel?

  36. Gerard Zaal said,

    24 oktober 2013 bij 16:13

    Dat valt te betwijfelen, de korrels hebben een zure omgeving nodig om te groeien maar die maken ze zelf aan. Het toevoegen van citroen zorgt er alleen maar voor om het opstartproces te bespoedigen. Kijk maar een als je een batch in de koeling zet met alleen maar een paar schepjes suiker. Ook dan werken de korrels gewoon door.Kefir heeft alleen suiker nodig, uit een pakje of uit een vrucht.

  37. Rob said,

    24 oktober 2013 bij 16:23

    Heb je dit uit eigen ervaring (dat het geen lang leven heeft zonder citroen)?
    Als je het internet afschuimt kom je veel mensen tegen (vooral in Amerika) die helemaal geen citroen toevoegen soms geeneens gedroogd fruit. Zij voegen smaak toe bij de 2e fase en ik krijg niet de indruk dat hun kefir maar kort meegaat.

    Voorbeeld:

    Ik ga de helft wel met en de andere helft zonder citroen maken, kijken of het uitmaakt voor de levensduur.

    • 27 februari 2014 bij 02:20

      Ze zegt duidelijk dat ze het “uses for a while”. Dat betekent dat dit recept niet het eeuwige leven heeft. Ik volg de adviezen uit de Facebook groep, dus met suiker, vruchten en iets zuurs en ik weet de waterkefir al driekwart jaar in leven te houden.

      • Mirjam said,

        14 februari 2017 bij 23:48

        En als je ‘even’ zonder suiker doet, een paar recepten en daarna weer met?
        Dus afwisselen gaat?
        Sterft hij dan ook af, of lukt het dan wel?

  38. Ferry said,

    25 oktober 2013 bij 13:53

    Hallo kefiristen
    Ik ben sinds een week bezig met water kefir maken, met het basis recept van water,suiker,vijgen en citroen.
    Op zich gaat het goed, korrels groeien flink,smaak is goed en zelfs de werking op mijn darmen (prikkelbaar darm syndroom) is merkbaar.
    Ik lees echter in verschillende berichten over bubbels of wel “prik” aan de drank.
    Ik heb dit niet , ook als het in de fles gestaan heeft dan geen PSSSST bij het open maken .
    Iemand een idee ?
    Ik wil het nu op gaan lossen door een deel koolzuurhoudend bronwater toe te gaan voegen in de wekpot maar vraag me toch naf waarom het niet vanzelf ontstaat bij mij
    Groetjes
    Ferry

    • Rob said,

      26 oktober 2013 bij 01:25

      Hallo Ferry,
      Je krijgt alleen prik als je de fles goed afsluit. Ik zelf laat mijn brouwsels zo’n 1.5 dag “open” staan (dit houd in dat de bovenkant van de weckpot niet afgesloten is maar alleen bedekt met een koffiefilter tegen vliegjes enz. het blijft toch suikerwater).
      Hierna haal ik de vruchten en korrels eruit en gaat het water in een afsluitbare fles met een scheut biologische vruchtensap naar smaak.
      Dit laat ik nog een dag staan en dan heb je lichte bubbels, dan pas gaat hij in de koelkast (dan stopt het proces).

      Ik heb toevallig nu een pot met korrels erin een dag dicht gehad en daar zat heel veel prik in, dus dat kan je ook doen.

      Ook het alcohol percentage gaat omhoog in zo’n afgesloten fles heb ik gemerkt 😉

      • Rob said,

        26 oktober 2013 bij 01:31

        Ik wil nog even toevoegen dat ik tot nu toe geen bubbels zoals in bv spa rood heb gehad maar meer licht mousserend als in wijn of bier.

  39. Bloemm said,

    25 oktober 2013 bij 13:58

    De zure omgeving hebben ze niet nodig om te groeien, alleen op suiker groeien de korrels als de beste maar het gaat juist om de probiotica die je wilt en daar heb je wel de citrusvruchten en het andere fruit voor nodig

  40. Rob said,

    25 oktober 2013 bij 14:11

    Oké, bedankt. Maar die kan ik dan toch ook bij de 2e fase toevoegen?
    Ik laat de fles nog zeker 24 uur staan met toevoegingen van fruit of biologisch fruitsap.

  41. Gerard Zaal said,

    25 oktober 2013 bij 14:35

    Das een boude bewering, het zijn melkzuurbacteriën oa. Dat woord zegt genoeg.

  42. Gerard Zaal said,

    25 oktober 2013 bij 14:37

    Hoe langer je het laat staan, hoe meer smaak en kleur er weer verloren gaat.

  43. Rob said,

    25 oktober 2013 bij 16:28

    Wat is een boude bewering (mooi woord ‘Boude’, hoor je niet vaak meer)?

  44. Gerard Zaal said,

    25 oktober 2013 bij 16:52

    Dat er geen zure omgeving nodig is voor de korrels.
    Man op leeftijd hè, vandaar af en toe een antiek woordje.

    😉

  45. Gerard Zaal said,

    26 oktober 2013 bij 12:23

    Ook ik werk met gesloten weckpotten en als ik een gebottelde fles niet met beleid open dan spuit minstens een kwart van de kefirdrank er uit.
    Meer alcohol door bubbels? Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar bubbels in combinatie met alcohol, zoals in champagne. Het blijk dat de bubbels de werking en/of opname van alchol versterken. Het voelt dus alsof er meer alcohol in zit.

  46. karin said,

    26 oktober 2013 bij 12:30

    Ik denk dat het niets uithaalt dat als je spuitwater gebruikt en dan suiker toevoegt want dat haalt de bubbels uit het spuitwater. Inderdaad vacuum afsluiten en het spuit er uit. Ook in de koelkast kun je hetzelfde resultaat krijgen.

  47. Ferry said,

    26 oktober 2013 bij 13:07

    en omdat ze wel enigszins wat koolzuur laten ontsnappen denk ik dat het wel afsluit dus wat het dan kan zijn is me een raadsel

    • Rob said,

      26 oktober 2013 bij 14:03

      Ik blijf erbij, buiten de koelkast afgesloten op een lichte plek, geen volle zon (de korrels doen het het beste rond de 20 graden). In de koelkast vertraagt het proces.
      Ook vind ik dat gedroogde abrikozen beter werken dan vijgen maar dat is alleen mijn mening/observatie hier in huis.

      Ik zelf doe fase 1 (1,5 dag) niet afgesloten en fase 2 (1 dag) zonder korrels en met smaaktoevoeging in een afgesloten fles buiten de koelkast.
      Mijn flessen zijn met draaidop (oude sapflessen) en deze laten wat lucht ontsnappen maar zelfs dan heb ik bubbels, ik weet zeker als ik het in weckflessen doe dat het eruit spuit.

      • hilde said,

        22 mei 2015 bij 07:27

        eindelijk info waarnaar ik op zoek ben. Hoe zit het dan als je fase 2 in de koelkast zet ? dan verdwijnen de bubbels bij mij… een idee ?

  48. karin said,

    26 oktober 2013 bij 13:09

    Je zou als je echt koolzuur wilt hebben bijv. nog wat extra aluminiumfolie om de dop kunnen winden zodat hij echt afgesloten is. Ja sommige mensen hebben echt het resultaat dat het eruit spuit maar die laten het ook langer dan 48 uur staan volgens mij. Heb jij je al aangemeld op het facebook waterkefir ‘forum’. daar staat ongelofelijk veel info.

    • Jean-Paul said,

      26 oktober 2013 bij 13:48

      waarom alu folie…waarom neem je niet een extra rubbertje van bv een tweede fles/pot dat je staan hebt…je moet weten dat alu folie helemaal niet goed is voor de kefir…ik maak mijn kefir enkel met citroen en hij smaakt licht zurig….de korrels hebben veel licht nodig en zo af en toe eens met de pot schudden zodat het suiker helemaal opgelost geraakt en niet op de bodem blijft liggen

      • Ruud said,

        29 oktober 2013 bij 09:04

        Als je vóór het vullen de suiker oplost met wat heet water, en daarna met koud water bijvult en vervolgens de toevoegingen en de korrels als laatste, dan hoef je niet te schudden oid. Tevens is mijn ervaring dat je bij gebruik van een weckfles van 2 liter en die tot de glooïng vult er geen schuim of vloeistof uit komt. Wel bij opening komt er koolzuurgas vrij, en dat is altijd een prettig, sissend geluid. Ik laat mijn proces nooit meer dan 3 dagen gaan.

    • Ferry said,

      26 oktober 2013 bij 14:06

      ik heb geen facebook Karin, ben er geen voorstander van.
      ben er inmiddels wel achter dat de pot wel sluit al is het niet strak genoeg, bewoon de pot net en toen ontsnapte het koolzuur van het bubbelwater experiment .
      Dus helemaal strak zit het niet maar als ik de pot met rust laat moet goed zijn.
      Zal eens kijken voor extra rubbertje er onder , het is toch altijd leuk om het te perfectioneren als en ander zoveel bubbels krijgt moet het mij toch ook lukken ?

    • Gerard said,

      18 januari 2016 bij 12:07

      Btj late reactie maar je denkt toch niet serieus dat je door alufolie om een dop te winden er minder koolzuur ontsnapt?

  49. Gerard Zaal said,

    26 oktober 2013 bij 13:45

    Het percentage is door de bubbels ook niet te meten. Die blijven aan de densiemeter hangen waardoor de waardes af gaan wijken. Je zou dan de kefir moeten verhitten om de koolzuur er uit te krijgen maar dan vervliegt er ook weer alcohol. Het blijft dus gissen hooe hoog het percentage is. Engels onderzoek leverde een percentage van 0,46 of 0,64 op en dit na een 48 uurs gisting.

  50. Gerard Zaal said,

    26 oktober 2013 bij 13:50

    Ook bij 48 uurs gisting in onafgesloten bak en daarna bottelen levert bij mijn veel koolzuur op. Alufoli houd echt geen koolzuur tegen uit een fles die niet goed sluit. Gebruik nooit rechthoekige flessen! Deze knallen stuk omdat de hoeken zwak zijn.

  51. sandra huis in t veld said,

    5 november 2013 bij 19:47

    heb het nu voor de 2de keer geprobeerd en het gaat fantastisch goed, de eerste keer met citroen, vijgen, rozijnen, palmsuiker en appelsien, dan zonder appelsien, en nu met gember, citroen, palmsuiker, vijgen en in plaats van water ga ik brandnetelthee gebruiken. laat jullie weten hoe het is geweest x groetjes sandra uit belgie, hoop dat mijn waterkefir goed groeit zodat ik hem verder kan verdelen

    • Mirjam said,

      14 februari 2017 bij 23:55

      Klinkt goed Sandra! Die ga ik pikken!

  52. karin said,

    13 november 2013 bij 10:39

    Hallo,
    Moet je als je de kefir hebt gemaakt met thee de volgende keer weer thee gebruiken?
    Of kan je als je de kefir hebt gebruikt met water en het de volgende keer met thee doen en dan weer met vruchtensap.. en dan weer water of moet je dat apart houden? Dus 3 potten..
    Groetjes Karin

  53. Karin said,

    13 november 2013 bij 11:12

    Nee hoor dat hoeft niet, je kunt de volgende keer weer wat anders gebruiken.

  54. 5 december 2013 bij 13:19

    Ik heb rooibosthee deze is niet biologisch de rest wel. Kan hierdoor de kefir ook niet groeien? En wat betr de citroenen die kun je toch ook 10 min in water leggen met azijn?

  55. Sonja said,

    10 december 2013 bij 12:31

    kan ik waterkefir ook gebruiken voor zelfgemaakte kokosmelk?
    En hoef ik er dan geen suiker bij te doen?
    Of moet ik daar melkkefir voor gebruiken?

  56. 11 december 2013 bij 19:40

    Hoi Ineke,
    Ik zit in een Facebook groep over waterkefir en daar wordt uitgelegd dat waterkefir ook iets zuurs nodig heeft om te groeien.
    Ik ben overgestapt op tutti frutti en gebruik mandarijn voor het zure deel en dat vind ik heerlijk smaken.
    En het groeit als kool.
    Veel succes 🙂

  57. gerard said,

    12 december 2013 bij 08:55

    Kefir heeft geen zuur nodig van buitenaf, maakt dit zelf aan.
    Door in het begin al zuur toe te voegen zou het proces eerder aanvangen.

  58. monique de hert said,

    15 december 2013 bij 17:38

    hallo,
    ik woon in de buurt van antwerpen en heb waterkefir korrels te veel
    als ik iemand een plezier kan doen laat maar weten
    ze zijn gratis maar wel om zelf te gebruiken niet om te verkopen!!!
    monnik

    • Lutgard De Vos said,

      9 juni 2014 bij 16:08

      ik ben een tijdje geleden gestopt met kefir drinken, wil wel graag nog eens terug proberen, ik wil het graag komen halen, of hoe zie jij het?

  59. Wil said,

    12 januari 2014 bij 16:46

    Ik lees hier reacties waarin wordt gesproken over 1e en 2e fase. Ik laat mijn waterkefir met gedroogde abrikozen, dadels, rietsuiker en citroensap ( gebruik sap uit zo’n plastic knijp citroen) 48 uur staan, zonder iets te verwijderen of toe te voegen. De korrels doen het prima maar moet het fruit er toch eerder uitgehaald worden voor de kwaliteit van de drank? Ik gebruik geen biologisch fruit omdat het dan wel heel erg prijzig wordt, ik was het gedroogde fruit wel voor ik het in de pot doe.

    Heeft er iemand toevallig ervaring met het maken van kefir met druivensap? Ik heb gelezen dat er dan een soort heerlijke bubbelwijn ontstaat maar ik kan nergens vinden hoe ik dit moet maken.

    • mieke said,

      16 januari 2014 bij 21:09

      kefir met druivensap lukt even goed als met water of een andere vruchtendrank, dan moeten er geen extra gedroogde vruchten meer bij, omdat de vruchtensuiker van het druivensap voldoende is de bubbels zijn er sowieso

  60. Conny Weldam said,

    28 januari 2014 bij 12:03

    Nu lees ik net op Facebook dat Gember Antibiotisch is en dus de Probiotica in de Waterkefir afbreekt….. Wat is nu waar?

  61. Lenore said,

    5 februari 2014 bij 08:38

    Een tip voor betere stoelgang! Meng je waterkefir met het fijn gemalen vlozaad. Regelmatig roerend en een kwartier kun je het mengsel opdrinken. Deze gouden tip heb ik gekregen bij de kruiden cursus die ik een tijdje terug had gevolgd. Oh ja, door de vlozaad in te nemen, zijn je darmen ook daardoor schoner!!

  62. Debby said,

    20 februari 2014 bij 21:30

    Vraagje… ik heb nu 2 keer waterkefir gemaakt volgens het basis recept. (Wel) met rietsuiker, bio vijg, schijf citroen en mineraalwater. 48uur laten staan. Ging bubbelen enzo. En als ik de wekpot open doe plopt die. Ik vind alleen de geur zo raar. Beetje naar zuur bier. Klopt dat… en zo smaakt eigenlijk het ook. Hoor iedereen zeggen dat het lekker is, maar ehh, dat vindt ik dus niet! Doe ik iets fout of zijn mijn smaakpappillen gewoon onder ontwikkeld?

    • 27 februari 2014 bij 02:02

      Dat is een kwestie van smaak. Ik vind het basisrecept ook niet zo lekker dus ik maak het met tutti frutti en mandarijn (aanrader) of sinaasappel. Dan krijgt het een heerlijk vruchtensmaakje.

      • Debby said,

        27 februari 2014 bij 18:07

        Dank Je wel voor de tip, ik ga het zeker uitproberen!

  63. Olga said,

    25 februari 2014 bij 12:00

    Beste mensen,

    Ik heb kefir in een bakje in de koelkast… maar ik vermoed dat het inmiddels overleden is. Ik heb het een tijdje even niet gebruikt en nu staat het zeker een week of 4 à 6 in de koelkast zonder dat ik iets heb ververst. Is het nu een kwestie van weggooien of kan ik het toch nog op één of andere manier tot leven wekken…?
    Groetjes

    • 27 februari 2014 bij 01:48

      Je zou het kunnen proberen, ik heb het ook wel eens een paar weken in de koelkast laten staan, maar dan wel met vloeistof erbij. Niet geschoten is altijd mis, toch?

  64. 27 februari 2014 bij 01:53

    Ik heb inmiddels melkkefir gekregen van iemand uit Amsterdam 🙂

    • zijeetook said,

      27 februari 2014 bij 09:05

      Hallo Elly, ik las dat je waterkefir over hebt. Mag ik wat van je kopen? Ik hoop van je te horen. Ik woon in A’dam en betaal natuurlijk voor de verzendkosten. Alvast bedankt! Groetjes, Siggie Iggie (zijeetook).

      • Ruud Metz said,

        27 februari 2014 bij 22:58

        Hallo Zijeetook, Ik heb ook kefir over. Komt van de kefirshop, groeit als een dolle. Belangstelling? Hoor het wel. Ruud.

      • zijeetook said,

        1 maart 2014 bij 12:11

        Hallo ruud, bedankt voor het aanbod, mar ik ben inmiddels al voorzien. Groetjes: zijeetook.

      • 22 december 2014 bij 15:41

        hallo mijn naam is hilde woon in ieper zou heel graag waterkefirkorrels hebben vind niemand in omgeving die er beschikbaar heeft

      • ilse said,

        23 december 2014 bij 10:15

        Hallo Hilde,
        Ik kan je wel waterkefir korrels toesturen als je wilt tegen verzendkosten. Ik woon zelf in Limburg maar heb al verschillende keren kefir opgestuurd en naar tevredenheid van de ontvanger. Als je me je email geeft dan mail ik je prive even over e.e.a.

        Grs Ilse

      • sara said,

        5 februari 2015 bij 11:30

        dag ilse,

        ik zou graag waterkefir proberen, woon zelf ook in limburg. kan je mij hieraan helpen?

        grtn,
        sara

      • ilse said,

        6 februari 2015 bij 13:28

        Hoi Sara,

        Ja dat is geen probleem. Stuur maar even een email naar ilse.geuijen@gmail.com dan spreken we daar regelen we het zo.

        grs Ilse

  65. Conny Weldam said,

    27 februari 2014 bij 08:50

    Wat vinden jullie van GEMBER toevoegen? (verder kefir, bio suiker, gedroogde vruchten, citroen of appelazijn en sole)

    • 27 februari 2014 bij 16:11

      Dat zou je dan toe moeten voegen als je de kefir er uit gehaald hebt, gember en kefir verdragen elkaar niet zo best 😉

  66. 27 februari 2014 bij 16:20

    Hoi Siggie Iggie (zijeetook)
    ellyvanamstel ed gmail.com
    Ik breng het liever ergens langs dan opsturen, dat is nogal een gedoe omdat het vloeibaar is. Ik ben bijna los, heb veel weggegeven de laatste dagen, je bent net op tijd 🙂

    • zijeetook said,

      27 februari 2014 bij 16:38

      Oh fijn! Hoeveel vraag je ervoor en hoe spreken we dat af? Woon je ook in A’dam? Dank je voor je reactie op mn’n blog, leuk.

  67. Karin said,

    27 februari 2014 bij 16:41

    Ik heb desnoods ook wel wat anders kun je op facebook even kijken of daar iemand in de buurt woont dan hoeft het niet opgestuurd te worden! Meld je daar even aan!

  68. Conny Weldam said,

    27 februari 2014 bij 22:58

    Gember toevoegen als het klaar is? Waarom verdragen deze 2 elkaar slecht? In de 2de alinea van bovenstaand geschreven artikel staat ook een recept van Gember Kefir.

  69. Conny Weldam said,

    27 februari 2014 bij 22:59

    Ok, ik lees in een volgende reactie van jou dat je gemerkt hebt dat het minder groeit… maar wat zou dan de rede kunnen zijn?

  70. Louise Hogenes said,

    1 maart 2014 bij 09:55

    ik heb inmiddels weer behoorlijk veel Kefir , wie het wil hebben mag het komen halen . louise.afrika@home.nl eerst ff mailen aub .

    • Janet said,

      4 juni 2014 bij 16:49

      dag Louise… zou jij me wat waterkefir willen toesturen? ik ben ondertussen heel erg nieuwsgierig geworden…

  71. Ineke said,

    5 maart 2014 bij 00:56

    Hallo,
    Jullie hebben het allemaal over kefir korrels, maar ik heb kefir besteld via internet en kreeg 3 zakjes poeder. Dat werkt ook perfect,

    Groetjes Ineke

  72. Mw. Tiny Rus said,

    25 maart 2014 bij 14:27

    Hallo, ik heb de kefir klaargemaakt met 70 gr. kefir, 70 gr rietsuiker halve citroen twee vijgen twee abrikozen. De kefir groeit als `n tierelier. Ik vindt de smaak ook wel goed, maar ik krijg er erge maagpijn van en wordt s`nachts wakker van oprispend maagzuur. Het komt echt van de kefirdrank want ik heb geprobeerd `n dag zonder `n dag met kefirdrank en het nogmaals geprobeerd, maar de pijn en het maagzuur blijft.

  73. Wil said,

    25 maart 2014 bij 15:23

    Hallo Tiny Rus, het kan zijn dat je darmen even moeten wennen. Ik had in het begin ook pijnklachten maar dat heeft maar twee weken geduurd. Ik drink nu een liter per dag zonder klachten, sterker nog, ik heb al meer dan 40 jaar last van een spastische dikke darm, ik gebruik nu sinds enkele maanden kefir en het gaat prina, vrijwel klachtenvrij. Uk laat de kefir 48 uur staan, korter werkt bij mij laxerend en langer werkt stoppend.

  74. karin said,

    25 maart 2014 bij 15:42

    Hallo Tiny Rus, ik weet niet hoeveel je ervan drinkt maar misschien moet je beginnen met een borrelglaasje en langzamerhand opbouwen. Ook zou je de citroen bijv. kunnen vervangen door een andere citrusvrucht een mandarijn of een mineola, deze zijn wat zoeter. Ik weet niet hoeveel water je hebt gezet op de 70 gram? Ik gebruik 100 gram korrels op 1 liter water en dan meestal zo’n 40 gram rietsuiker. Ook kan de tijd waarop je het drinkt parten spelen, drink het eens op een andere tijd. Het zijn allemaal kleine dingetjes om te proberen. Hoeveel dagen laat je het staan? 1 dag of 2 dagen ook dat kan meespelen. Probeer dat voor jezelf uit. Heb je het 2 dagen laten staan, laat het dan nu 1 dag staan dan is het minder sterk. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

  75. Lucia said,

    4 april 2014 bij 12:06

    Ik maak nu ongeveer een maand waterkefir op de gebruikelijke manier maar de laatste twee keer ontstaat na zo’n 24 uur een schuimlaagje bovenop. De smaak blijft hetzelfde en de korrels groeien ook wel maar is dat wel goed?

  76. Karin said,

    4 april 2014 bij 20:19

    Lucia, schuimlaag kan geen kwaad. Heb ik ook zo nu en dan. Als je kefir overgiet is het ook weer weg. Gewoon op dezelfde manier door blijven gaan.

  77. Alexandra said,

    14 april 2014 bij 16:26

    Ik heb mijn kefirkorrels met suiker ruim een jaar in een wekpot in de koelkast gehad. De eerste 2 oogsten heb ik in de volle zon gezet, met veel suiker om te kijken of er nog wel “leven” in zat. Deze drank heb ik wel weggegooid. Al bij de deerde keer opzetten begon hij weer te borrelen en intussen vermeerd hij zich ook weer. De kefir smaakt uitstekend. Groetjes Alexandra

  78. Gerard said,

    16 april 2014 bij 08:51

    Korrels een jaar lang bewaren in een weckpot? Was de pot hermetisch afgesloten? Hoeveel suiker zat er in?
    Zou wel een top manier zijn om korrels te bewaren!

    • Jean-Paul said,

      16 april 2014 bij 09:21

      Ik bewaar mijn korrels ook op die manier, korrels dan 500 ml water (kraan of bron) dan 50gr suiker en pot goed afsluiten, regelmatig “ontluchten”, water vernieuwen en korrels spoelen, na ongeveer een week of vier. Mijn korrels staan wel niet in de koelkast maar op mijn venstertablet in de keuken en doen het daar heel goed. Indien ik kefir wil maken heb ik altijd “levende” korrels doe er dan gewoon mijn ingrediënten, vers water en suiker bij en we zijn dan terug vertrokken zonder wachttijd of verspilling van de eerste oogst.Ik zou zeggen probeer het gerust zelf eens.

      • ria said,

        22 februari 2015 bij 21:18

        waarom moet de eerste oogst weggooien?

      • waterkefir said,

        22 februari 2015 bij 21:32

        Omdat de waterkefir eerst nog op gang moet komen en de drank van de eerste oogst niet lekker zal smaken.

  79. Sebastien said,

    16 april 2014 bij 23:42

    Hi Debbie,

    Ik kreeg onlangs kefir van iemand die het gebruik om melk kefir te maken. (Ze zien eruit als kleine bloemkolen). Helaas ben ik nie zo fan van melk kefir en dus besliste ik om er water kefir mee te maken. Ik las echter dat er 2 soorten kefir bestaan. Mag het ene gebuikt worden om het andere te maken? Lukt het uberhaupt? Ik testte het alvast uit en het lijkt te lukken, het smaakt alvast lekker en heb er alvast geen problemen mee. De korrels lijken zich verder aan te passen.
    Groeten,
    Sebastien

  80. Karin said,

    17 april 2014 bij 21:01

    Sebastien, ik heb inderdaad gelezen dat je melkkefir kunt “ombouwen” naar waterkefir of het inderdaad dan de echte waterkefir is durf ik niet te zeggen. Maar het schijnt wel te werken heb ik begrepen.

  81. wendie said,

    18 april 2014 bij 13:21

    Hallo, ik heb een paar dagen geleden kefir gekregen, de eerste portie gemaakte kefir weggegooid de tweede brouwt nu. Ik zie wel allemaal lichte bubbels en ook de rozijnen bewegen langzaam maar de korrels zelf bewegen niet? is dat erg? Horen ze wel te bewegen? Kan ik het alsnog drinken nu?
    Groetjes

  82. Angeline Bourgonjon said,

    19 april 2014 bij 12:46

    Hai , mijn waterkefir komt dinsdag met de post toe , heb al de gedroogde vruchten enz al binnen gehaald ,ik zie wonder spel al dansen op venstertablet en heb ze nog nie ha ha !! Kijk er echt naar uit!! Met melkkefir ben ik al een tijdje gestart en heel de familie is er weg van ,heel lekker !!

  83. Marie Louise said,

    27 april 2014 bij 19:25

    Ik heb ruim 300 gram waterkefir weg te geven. Wie? Ophalen in Arnhem. Versturen vind ik teveel gedoe.

  84. Mari-Anne Brouwer said,

    16 mei 2014 bij 13:57

    Hoi Sabine, ik zou graag wat van je melkkefir willen uitproberen voor mijn kleindochter van 1 jaar. Ik heb net waterkering besteld en las later dat er alkohol in zit 😳. Kan je mij wat toesturen?

  85. zaal said,

    16 mei 2014 bij 23:28

    Alcohol zit ook in melkkefir.
    Er zit in verbazingwekkend veel producten alcohol trouwens.

    • Mirjam said,

      15 februari 2017 bij 00:07

      Ieuw,.. ik was razend enthousiast, maar nu ik meer lees, kom ik steeds meer tegen over ‘gisten’/bubbels/ alcohol…
      En dat zijn nu net die dingen, waar ik niet van hou!
      Als ik het goed begrepen heb, kan ik dus het beste ‘mijn brouwsel’ max 24 uur laten staan, zonder deksel op, om minder bubbels en alcohol te krijgen?

  86. Riet said,

    8 juni 2014 bij 13:04

    Ik heb al twee maal een allergie aanval gehad van kefir, de eerste keer kon ik het niet geloven, maar na de tweede keer wist ik het zeker, ik heb hele dikke lippen en uitslag om mijn mond, heeft een van jullie al een keer zoiets meegemaakt, ik vind het wel heel jammer,
    Vr. Gr. Riet

  87. Joyce greve said,

    18 juni 2014 bij 20:07

    Ik lees meerdere keren dat er alcohol in zit, kan niet vinden hoeveel en moet je er rekening mee houden met autorijden?

    • waterkefir said,

      18 juni 2014 bij 20:40

      Hoeveel alcohol er in zit dat hangt er van af hoelang je het laat fermenteren.
      Engels onderzoek rept van 0,564 % in de 48 uurs Kefir.
      Dit schijnt op te kunnen lopen tot wel 3.8 % of hoger in langer gefermenteerde drank.

    • Karin said,

      18 juni 2014 bij 20:42

      Er zit alcohol in wat te verwaarlozen is. Meerdere mensen hebben het met een meter gemeten zo ook het suiker en het is nihil. Men haalt het vaak aan voor mensen die zwanger zijn maar dan nog!

  88. Maddy Ansems said,

    1 juli 2014 bij 23:51

    Hallo Debby,
    Van degeen van wie ik de kefir heb gekregen heb ik gehoord dat de kefir niet goed tegen metaal kan en dat je dus een plastic zeef en hout lepels moet gebruiken. Klopt dat?? Ik zeef de limonade nu maar door een zakdoek en spoel de korrels daarna en giet het af. Ik heb nog geen fijne plastic zeef kunnen vinden!
    Leuke recepten trouwens, ook heel lekker is rode grapefruit met dadels!
    Met vriendelijke groeten,
    Maddy

    • waterkefir said,

      2 juli 2014 bij 20:27

      Hallo Maddy,
      Het klopt dat kefir niet goed tegen metaal kan. Een fijne plastic zeef kun je bestellen bij de kefirshop: http://bit.ly/1qRbgvt
      Bij de Hema verkopen ze trechterzeefjes, die zijn ook erg handig.
      Rode grapefruit met dadels, lijkt mij lekker! Dank je wel voor de tip en veel succes met jouw kefir.

      Met vriendelijke groet,
      Debbie

  89. Gerard said,

    3 juli 2014 bij 22:23

    kortdurend contact met metaal kan geen kwaad.

  90. Louise Hogenes said,

    14 juli 2014 bij 20:58

    ik ben op zoek naar een gezond portie kefir , heb mijn oude kefir terug gekregen na een lange vakantie …maar die is niet echt goed meer kleine korrels en veel prut erin en het schuimt ook , ik heb het geprobeerd maar krijg er echt buikpijn van , dus lijkt me niet goed wie heeft er voor mij een gezond portie ? ik woon in Waalwijk en heb eerder al meerdere mensen blij gemaakt met mijn Kefir , dus wie weet heeft er nu iemand iets voor mij
    Louise hogenes .

    • an said,

      28 juli 2014 bij 11:43

      hallo , mag ik ook vloeibare citroe in flesjes gebrijken en hoeveel ,gr; an

      • waterkefir said,

        28 juli 2014 bij 20:28

        Hallo An,

        Ja hoor, je kunt ook prima vloeibare citroen uit een flesje gebruiken.
        Ik zou er gewoon een kneepje uit het flesje in doen of 1 à 2 eetlepels.

  91. Johan Pot said,

    12 augustus 2014 bij 13:01

    Ik kan je eventueel helpen aan waterkefir. Gooi nu regelmatig veel weg helaas. Woon in Weert. Mijn kefir groeit als “kool” op een dieet van gedroogde biologische vruchten. Vruchten van de markt e.d. zijn vaak gezwaveld en/of geconfijt en daardoor niet aangeraden. Zonder “zure” vruchten blijft de kefir ook supergezond. Met wat extra rietsuiker groeit de culture alleen maar extra snel. Gedroogde kokos(reepjes), gedroogde mango, abrikoos, goji-bes, het maakt de kefir niet uit.

    • Mirjam said,

      15 februari 2017 bij 00:10

      Johan, dit is al een oud bericht, maar ben vandaag pas ‘lid’ geworden.
      Ik woon in Kinrooi, heb jij nog steeds waterkefir over?
      Heb je toevallig ook Melkkefir?
      Ik kom graag afhalen en als je tips/weetjes hebt, voor een beginner 😉

      GRAAG!

  92. Mara said,

    14 augustus 2014 bij 20:12

    Hallo allemaal! Vraagje: moet je na het bereiden van waterkefir de gebruikte vruchten weggooien of kan je ze weer gebruiken?

    Groetjes!

    • waterkefir said,

      14 augustus 2014 bij 20:22

      Hallo,

      De gebruikte vruchten moet je weggooien, alleen de kefir korrels worden opnieuw gebruikt.

      Groetjes,
      Debbie

    • Johan Pot said,

      15 augustus 2014 bij 14:57

      Als je de kefir wat langer laat staan, is er totaal geen smaak meer aan de vruchten, zijn ze zurig geworden, zelfs dadels. Maar ze eten kan natuurlijk niet echt kwaad.

      • Mara said,

        15 augustus 2014 bij 22:09

        Ok. Bedankt!!

  93. Marjolein said,

    22 augustus 2014 bij 21:10

    Ik ben inmiddels een week of 5 bezig met waterkefir. Ik ben nu aan het experimenteren met biologische appelsap. Ook probeer ik van druivensap een moesserend wijntje te verkrijgen. Maar wat ik ook doe… ik krijg met geen mogelijkheid meer bubbels erin. Ik heb nu net een pot 2 dagen laten staan, de kefir eruit gehaald en nog 2 dagen laten staan. De kefir sprong door de weckpot en bruisde ook nog goed na met het fruit wat ik later nog toevoegde… maar geen meer bubbels. Tips ?? En hoe kan ik het alcohol percentage verhogen voor mijn “wijn” kefir experiment?
    Dan nog 1 derde wat vreemde vraag misschien… ik ga nu een pot maken met allemaal vers fruit. Moet dat fruit weggegooid worden daarna of kan dat gegeten worden?

    Alvast bedankt voor de respons.

    Groetjes Marjolein

  94. Rene said,

    13 september 2014 bij 21:18

    Ik heb nu voor de eerste keer meer waterkefir gedronken, ongeveer 4 glazen en ik droogde zowat uit en heb nu keelpijn. Vraag me af hoe dat komt maar kan natuurlijk ook toevallig zijn.

  95. Rene said,

    13 september 2014 bij 21:21

    volgens mij ging er iets fout met mijn reactie 😦 maar goed ik heb dus voor de eerste keer meer dan 2 glazen waterkefir gedronken voor het slapen gaan, ongeveer een liter. Ik droogde zowat uit en heb nu keelpijn vraag me af hoe dat zou komen, kan ook toeval zijn maar misschien hebben meer mensen hier ervaring mee.

  96. Karen said,

    6 oktober 2014 bij 13:01

    Hallo, kan iemand mij uitleggen hoe het verschil in werking (laxerend vs stoppend) ontstaat door het langer laten staan van de kefir?

    • rene said,

      7 oktober 2014 bij 14:21

      Hoi,

      Ik lees overal dat na 24 uur het laxeerend is en na 48 stoppend maar of dat ook zo is lees ik nergens, geen ervaringen en zelf heb ik het niet geprobeerd. Als het waar is zal het waarschijnlijk liggen aan een bacterie of gist die zich pas na 24 uur ontwikkeld en vermeerderen.

  97. miranda said,

    23 oktober 2014 bij 20:48

    Kan je ook in plaats van suiker stevia gebruiken. Ik gebruik het liefst geen suiker heb ik last van.

    Groetjes miranda

    • Karin said,

      23 oktober 2014 bij 22:19

      Stevia is geen goede voeding voor de waterkefir. Als het goed is blijft er praktisch geen suiker over.

  98. 10 november 2014 bij 19:31

    Mag men ook kokosbloesemsuiker gebruiken bij de waterkefir?

  99. gerard said,

    11 november 2014 bij 20:40

    Nee, dat mag niet, Artikel 612 sub d van het waterkefirbesluit.
    :p

  100. Leonie said,

    10 januari 2015 bij 12:05

    Hoi Allemaal ik Ben Leonie en ben sinds een maand bezig met melk en water kefir.
    Tot nu toe bevalt dit me heel goed ben ook aan het uitproberen gegaan heb ipv rietsuiker palmsuiker gebruikt maar de kefir ging daar niet goed op groeide niet goed en de smaak was ook niet lekker.
    Heb het oom met kruiden thee geprobeerd ook dit was geen succes de korrels vonden dit niet lekker dus ik aan het uit zoeken gegaan en nu blijkt het dat kefir niet goed gaan met bepaalde kruiden gember kruidnagel kaneel steranijs zijn antibacterieel en doet de goede werking van de kefir niet ter goede op den duur zal de kefir zelfs dood gaan en niet meer groeien zo ook met honing. Wanneer je kefir voor je gezondheid drinkt kun je het beste het basis recept aanhouden en drink je het voor de lekker kun je tijdens het na gisting proces wel honing of gember toe voegen.
    Ik ga strakjes een pot kefir maken van kokoswater hierin zitten veel mineralen die de kefir erg lekker schijnen te vinden mij benieuwen.
    De melk kefir maak ik heerlijke kruiden smeerkaas mee en super lekkere kwark. Heb laatst waterkefir ingevroren maar deze wilde niet meer groeien en nam na elke bach erg af en de korrels werden zo klein dat het wel pap leek dit heb ik dus maar weg gegooid. Mijn korrels groeien per bach tussen de 50 en de 90 % heb helaas al veel korrels weg moeten gooien . Heb toevalig laatst een portie aan mijn vriendin gegeven ze was er erg blij mee.
    Nou dit was mijn verhaal.
    Groetjes van een beginnende kefir mamma

    • Joke said,

      2 oktober 2017 bij 15:31

      Hallo leonie, ben pas bexig. Las dat je smeerkaas en kwark maakt van melkkefir! Hoe moet dat? Groetjes joke

  101. Greetje. P. B. said,

    12 maart 2015 bij 07:28

    Wil even een mooie Tip geven aan iedereen,Kijk op Yotube .
    Vul recepten van waterkefir in,en je zult versteld staan wat je allemaal hoort en ziet.
    Voorbeeld, water,plus 3 soorten suiker, en de waterkefir,dit laat je 24 uur staan,daarna zeven,dan de opgevangen water terug in de pot en dan pas de citroen,kruiden en andere fruit bij doen,dit laat je nog 1-2dagen staan,maar wel 2 keer per dag even de deksel van de pot doen,zodat de koolzuur ff kan ontsnappen.anders knapt je pot of fles.
    Na 1-2 dagen kun je alles zeven en je hebt een sprankelende kefir drank.
    Dus alleen op water en suiker zetten 24uur lang.
    Greetje.

  102. Sandra said,

    1 april 2015 bij 11:58

    Hallo, waar kan ik goeie kwaliteit waterkefir kopen, ik heb onlangs het van iemand gekocht maar het groeit niet en de drank is ook erg troebel…
    Groetjes Sandra

  103. Gerard said,

    1 april 2015 bij 14:31

    Waar woon je ongeveer?

  104. 17 april 2015 bij 13:34

    Ik zit vol smacht op de post te wachten, mijn kefirkorrels arriveren vandaag. Dankzij jouw blogpost bedenk ik me, dat ik verse munt en/of citroenmelisse uit de tuin kan toevoegen. (En straks aardbeien, bosbessen, appels… Allemaal biologisch) Dank je wel voor de inspiratie! 🙂

  105. Christa said,

    7 mei 2015 bij 23:31

    Hoi,

    Hoe kun je de drank van de waterkefir bewaren en voor hoe lang is dat mogelijk?

    Groet, Christa (beginneling)

  106. leonie said,

    24 mei 2015 bij 17:07

    Goede middag even een vraagje kan momenteel geen gedroogde vijgen krijgen hier in Spanje nu heb ik een bach staan met abrikozen maar denk niet dat ze ongezwavelde zijn. Heb ze voor de zekerheid met heet water gewassen. Kan ik daarmee de tijd Door totdat het vijgen seisoen weer begint?
    Vriendelijke groeten, leonie

  107. Yna said,

    29 mei 2015 bij 09:15

    Dag lezers,

    Ik heb net een paar dagen waterkefir gebruikt en krijg er last van m’n maag van en rommelende darmen. Is dat normaal voor de eerste week?

    Groet,
    Yna

  108. Gerard said,

    7 juli 2015 bij 10:17

    Hallo iedereen, na onze vakantie zijn de uit logeren gestuurde korrels overleden helaas.
    Wie kan een onsje korrels opsturen? Of als je in Den Bosch woont kan ik ze op komen halen.
    Alvast bedankt.

  109. Jan van Ooit said,

    27 augustus 2015 bij 22:30

    Hay Nel,
    Ben sinds twee weken begonnen met het kweken,en heb nu al verschillende poten kefir in de koelkast klaar staan voor hergebruik.
    Ik heb het geleerd van een goede vriend van mij,wij doen er vijgen en gedroogde abrikozen met een paar stukken gember bij.
    Maar zijn nu ook bezig met grapefruit en rozijnen.
    Het is het gevoel dat je een huisdier er bij hebt wat je moet verzorgen.
    We zijn nu aan het proberen brood te maken met kafir.
    Moet kefir mengen met speltmeel en water,natte doek er over ,en drie dagen later werken.
    Daarna witte bloem met speltmeel er door en laten reizen.

  110. salome said,

    10 oktober 2015 bij 23:09

    Beste, ik vroeg me af of je de kefir kunt hergebruiken als je hem flink afspoelt nadat er een beetje schimmel op de citroen enzo is gekomen in de pot omdat ik hem iets langer dan een week had laten staan?

    Groetjes,
    Salomé

  111. Gerard said,

    11 oktober 2015 bij 19:13

    Geen probleem. Gewoon doorgaan.

  112. Denise said,

    18 oktober 2015 bij 14:09

    Hoi allemaal,
    Ik heb net jullie vragen en reacties gelezen over kefir en wil zelf graag waterkefir gaan maken voor het eerst.Hoe kan ik aan waterkefir komen?
    Met dank.
    Gr. Denise

  113. Gerard said,

    18 oktober 2015 bij 22:51

    Waar woon je ergens?

  114. Denise said,

    19 oktober 2015 bij 21:54

    In Nijmegen

  115. Jan Elfrink said,

    23 oktober 2015 bij 08:14

    In onze Kefir club worden al broden gebakken met Kefir, erg lekker !

  116. monique seynen said,

    4 november 2015 bij 00:56

    Hoi, ik heb mijn waterkefir een half jaar in de ijskast, in een oplossing met suiker gehad. Een keer suiker ingedaan, daarna niet meer. Nu ben ik weer opnieuw begonnen en de kefir ruikt erg zuur, bubbelt niet. Wat nu? Hoe krijg ik mijn kefir weer aan de gang?
    groet,
    Monique

  117. 22 november 2015 bij 11:38

    ik heb al aan ongeveer 50 mensen gratis de waterkefirkorrels gegeven en ik hoor alleen positieve reacties, het recept dat mij het beste bevalt is:
    anderhalve liter leidingwater,3eetlepels ruwe rietsuiker,7 schijfjes gember,de korrels natuurlijk en tot slot snij ik een sinaasappel doormidden pers hem een beetje uit en gooi de helften bij de rest van de ingrediënten.
    na 2 dagen bottel ik de kefir en heb dan een heerlijke gingerale.
    elke keer als ik een flinke portie over heb zet ik het op marktplaats en kunnen de liefhebbers het gratis ophalen en geef ik hen advies.
    hoe mooi moet je het hebben.

    • Sandra said,

      25 januari 2016 bij 11:17

      Beste Ria, Ik ga net beginnen met kefir en ik heb jouw recept gelezen, het is de eerste keer dat ik lees leidingwater, dus ga ik proberen, maar ik heb een paar vragen: de hoeveelheid kefir voor 1/2 liter water? de schijfjes gember hoe dun moeten zijn? Ik zal dankbaar zijn voor jouw antwoord

      Sandra

      • w van bentum said,

        25 januari 2016 bij 13:26

        Hallo Sandra voor een halve liter 2 grote kunststof lepels met korrels,en4 schijfjes gember zo dun mogelijk.

        Als je nog vragen heb kun je me altijd een mailtje sturen.

        wvanbentum@ziggo.nl

        groeten

  118. Stiene said,

    13 januari 2016 bij 10:47

    HELP! Dit artikel kreeg ik net binnen: “Onderstaande producten hebben antibacteriële en/of antibiotische eigenschappen en zouden derhalve je korrels en je eindresultaat aan kunnen tasten:
    honing
    gember
    cranberry’s
    ahornsiroop
    gojibessen
    aloë vera
    kaneel
    hibiscus
    rabarber
    moerbei
    vlierbessen, vlierbloesem
    lavendel
    kardemom
    lemongrass
    rozenbottel
    (ster)anijs
    munt
    venkel
    moerbei
    granaatappel
    groene thee
    en nog veel meer! – twijfel je, google dan “naam-kruid antibacterieel”

    Ik gebruikte ook gember, gojibessen, steranijs… Mijn korrels floreren nochthans welig! Mijn basis blijft evenwel: mineraalwater, rietsuiker, biocitroen en 2 gedroogde biovijgen. Soms biodadels erbij, ongekonfijt…

  119. bernice caspers said,

    10 februari 2016 bij 22:22

    Ik begrijp het allemaal niet zo goed…. je hebt hier fase 1 en fase 2….moet de pot nu gesloten zijn van in het begin of juist niet…… de pel van sinaasappel……. moet dat gepeld zijn…… of in stukken gesneden worden….. graag een beetje hulp please…😉😉😉

    • 11 februari 2016 bij 15:18

      ik doe 1.5 liter kraanwater in de weckpot met een rubber ring dan los ik 3 eetlepels ruwe rietsuiker op in wat kokend water dat gooi ik bij het koude water dan gaan de korrels erbij dan wat schijfjes gember dan was ik een perssinaasappel goed met warm water snijd hem doormidden .
      pers daarna de helft uit boven de pot de andere helft gooi je er gewoon in.
      pot sluiten 2 a 3 dagen op kamertemperatuur bewaren af en toe even schudden en koolzuur laten ontsnappen,en na 2 a 3 dagen bottelen .
      klaar is kees, nix fase 2 gewoon lekker opdrinken en weer overnieuw beginnen.

      • Gerard said,

        13 februari 2016 bij 20:44

        Kokend water? Suiker oplossen? Al gooi je het in de pot zonder te roeren. de suiker vindt zijn weg. Verspilde energie en tijd om de suiker in kokend water op te lossen.

  120. Merel said,

    20 augustus 2016 bij 22:36

    Leuk artikel! Bedankt voor het delen. Groetjes, Merel

  121. 21 augustus 2016 bij 11:35

    ons recept is drie en halve eetl ruwe rietsuiker vijf schijfjes gembr en een uitgeperste sinaasappel.

  122. Jannie Eijfferts said,

    24 augustus 2016 bij 10:16

    Kan je van de waterkefir die je over hebt nog iets maken?
    Ik had iets gelezen over een creme of zoiets.
    Wie weet hier iets over.

  123. 2 september 2016 bij 17:32

    lekker laten staan bij ons staat het wel eens een week

  124. Adri Zirkzee said,

    12 september 2016 bij 10:39

    Hallo, leuke site. Ben net begonnen met waterkefir, spannend! Mijn vraag is, als de kefir klaar is kan deze dan in een glazen fles met metalen dekseltje gedaan worden? Mijn eerste prutje staat behoorlijk te gisten, de rubberen ring laat dus geen lucht ontsnappen waar ik wel steeds over lees. Is het gebruik van de weckpot zonder de rubb. ring ook goed? Alvast bedankt.

  125. Marjolein said,

    2 februari 2017 bij 09:50

    Ik verkoop al jaren kefir, op Marktplaats trouwens :-). Bij mij staat er meestal wel iets wat aan het processen is voor eigen gebruik en datgene wat ik over heb of op dat moment niet gebruik staat altijd in de koelkast in een pot met alleen water. Dan blijft het heel lang goed. Inderdaad af en toe water verversen en dat is het.

  126. Mirjam said,

    14 februari 2017 bij 23:27

    Sabine, heb je nog water en melkkefir over?
    Kun je er ook naar mij sturen?
    Ik heb fb, mss makkelijker ivm contacteren?
    Of mijn email?

  127. BENS Carlo said,

    5 april 2017 bij 16:12

    Ik ben er steeds mee bezig-waterkefir- bedoel ik; 1liter water in een grote weckpot of een andere met grote opening, het basis recept is voor mij tussen de 70 en de 90 gram rietsuiker,tussen de 40 en de 70 gram kefir, 2 gedroogde vijgen, 2 gedroogde dadels,2 gedroogde abrikozen en daarbij één hele bio citroen in schijven gesneden,een 10 a 12 tal rozijntjes. Je ziet al dadelijk beweging van rozijntjes die op en neer gaan in je bokaal. dit brouwsel 24 uur laten staan men hoort hem af en toe suizen laat af en toe het gevormd gas eraf en het dansen begint terug in je bokaal.Ik doe het brouwsel in flessen met porseleinen stop met gummie ring en bewaar in frigo.Enkel plastieken zeef en lepel gebruiken of hout,geen metaal. Ik filterde in begin ook wel eens door een neteldoek in trechter te overdekken want in de flessen in de frigo zakte zo wat droesem op de bodem maar ik denk dat dat juist het gene is dat je lichaam nodig heeft.
    groetjes
    Carlo

  128. kw said,

    11 april 2017 bij 20:03

    Na een paar dagen waterkefir heb ik hoofdpijn, maagpijn, diarree. Kan dit van de kefir komen of is het toeval en kan het kwaad?

    • BENS Carlo said,

      20 april 2017 bij 11:00

      Je lichaam moet zich aanpassen en dat zal hier iedereen wel meegemaakt hebben,hoofdpijn heb ik er niet van gehad wel een gerammel in mijn darmen iets dat maar tijdelijk is.

  129. Jenn said,

    14 april 2017 bij 04:01

    Waterkefir met cranberry is erg lekker en heeft een mooi kleurtje😃
    Vijgen – citroen- cranberry

  130. ingeleonora said,

    1 mei 2017 bij 09:07

    Ik heb nu een maand of wat waterkefir. Ik maak het zonder suiker, gebruik alleen biologische gedroogde abrikozen en soms rozijnen. Het werkt best, alleen wordt de hoeveelheid kefirkorrels niet groter. Dat is voor mij ook niet nodig, want dan zou ik er teveel krijgen.
    Ik laat het steeds zo’n 24 uur (soms wat langer) staan. De vruchten die eerst op de bodem lagen drijven dan allemaal bovenin. Dat beschouw ik als teken dat het klaar is. Ik haal dan de vruchten er uit, zeef het door een plastic zeef en doe weer nieuw water en vruchten bij de kefirkorrels. Op die manier maak ik ongeveer een halve liter per dag, juist voldoende voor mij.
    Ik merk niet veel van ‘werking’. Wel wat meer gerammel in mijn darmen, wat ik niet zo leuk vind, want daar was ik juist van af door een meer ‘natuurlijk’ dieet. Maar misschien is er verschil tussen ‘goed’ en ‘slecht’ gerammel in de buik?

    O ja, mijn vraag: kun je nog wat doen met de vruchten die uit de kefir komen? Ik heb gemerkt dat mijn hondje ze graag eet. Ze zijn eigenlijk gefermenteerd, misschien zijn ze wel heel gezond om te eten?

  131. Anna said,

    12 mei 2017 bij 16:16

    Ik maak nu al meer dan een jaar waterkefir,de resterende korrels gooi ik meestal weg . Indien ik iemand plezier kan doen met korrels ,doe ik het graag. Woon in de buurt van Leuven (Belgie).

  132. Kelly said,

    12 mei 2017 bij 17:35

    Hallo, ik zou graag eens waterkefir maken. Van wie kan ik iets krijgen?

  133. Joke said,

    9 oktober 2017 bij 23:45

    Ik denk dat die klachten komen van het reinigingsproces. Kefir is nl sterk reinigend heb ik gemerkt. Als je gewoon doorgaat met kefir drinken houden die vervelende klachten wel op.
    Ik maak kefir met frambozen die nu pas echt rijp zijn. De drank is dan rood, net wijn en niet zo zuur. Ik heb gemerkt dat het pas goed gaat bubbelen als de pot op een warme , lichte plaats staat. Als het de hele dag regent zet ik hem onder de tl in de keuken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: