Mijn ervaring

Tijdens mijn vakantie in Duitsland vorig jaar kwam ik in de supermarkt de melkkefir (yoghurtdrankje) tegen. Deze vond ik erg lekker. Maar helaas is de kefirdrank in Nederland niet kant-en-klaar verkrijgbaar. Ik herinnerde me van vroeger dat mijn ouders wel eens zo’n kefirplantje hadden. Maar ja, ik kende niemand die zo’n plantje had. Dus toen ben ik maar gaan zoeken, eerst bij natuurvoedingswinkels, maar die verkochten het dus niet.  Toen maar eens gaan zoeken op internet en daar kwam ik het wel tegen, ook de waterkefir.  Ik las dat de waterkefir nog beter door de darmen verdragen wordt en omdat de waterkefir ook makkelijker en sneller te verkrijgen was heb ik deze maar besteld.  Ik was ontzettend benieuwd hoe de waterkefir er uit zou zien en hoe het zou smaken.  Dus toen ik de kefirkorrels per post had  ontvangen ben ik er meteen mee aan de slag gegaan. De eerste keer gebeurde er nog niet zoveel in de weckpot omdat de korrels met weinig voeding onder weg waren geweest en dus eerst weer op krachten moesten komen. Maar bij de tweede bereiding ging het al veel beter. Het begon te borrelen in de pot en je zag de kefirkorrels opstijgen en dalen. Een heel mooi schouwspel om te zien !! En dan na 2 dagen was de kefirdrank klaar om te gebruiken en kon ik het voor het eerst gaan proeven. Ik vond het best een lekkere drank, fris-zuur en een bubbeltje er aan.  Het is best een aparte smaak, eigenlijk is het niet goed met iets anders te vergelijken.  Ik ben toen twee glazen per dag van de kefirdrank gaan drinken.  Maar wat een teleurstelling, ik kreeg behoorlijk veel last van buikpijn en mijn darmen waren flink aan het rommelen.  Toen ben ik er maar een paar dagen mee gestopt, om het vervolgens opnieuw te proberen.  Gelukkig ging het toen na een paar dagen wel goed. Ik heb zo’n 20 jaar last gehad van een prikkelbare darm, maar sinds ik de waterkefir dagelijks drink zijn mijn klachten sterk verminderd.  Het is dan wel eens in de twee dagen even wat werk om de kefirdrank te bereiden maar voor mij is dat zeker de moeite waard !!

Na consequent en wat langer gebruik van de waterkefir heb ik nog twee andere voordelen ondervonden. De eerste is een betere nachtrust, ik val sneller in slaap en slaap meestal tot de volgende ochtend door. Het tweede voordeel van waterkefir is dat ik geen last meer heb van een schimmelinfectie aan mijn voeten. Hier heb ik jaren lang last van gehad en was zeer hardnekkig,  maar nu is deze zo goed als verdwenen. Af en toe zijn er nog wat kleine plekjes maar dat is niets vergeleken met wat het was.

Heb jij ook goede ervaringen met waterkefir? Dan kun je hieronder een reactie plaatsen.

188 reacties

  1. 25 januari 2011 bij 17:22

    Dag Debbie,

    Ik ben nu tamelijk intensief de kefir aan het drinken. En ik moet zeggen dat het als een – zware – therapie voelt.

    M’n stoelgang is onregelmatig en de faeces zelf is zwart stroperig. Ik slaap veel en lang en m’n energieniveau is laag. Sporten kost me eventjes moeite om vol te houden. Ik blijf sporten, maar minder intensief. Heb het gevoel dat ik in een duidelijk reinigingsproces zit: lichamelijk én mentaal.

    Tot zover voor nu, ik houd je op de hoogte 🙂

    En natuurlijk bedankt voor je website-initiatief.

    Gezonde groeten,

    Raphaël

    • Ilse Fortuin said,

      23 juni 2016 bij 10:30

      Hi Raphaël

      Wat ik hier lees schrtik ik van .Ben je al naar de dokter geweest . Zwarte ontlasting is echt niet normaal!! Kom je daar niet verder ga naar een natuurarts. Of zoek een hormoonfactor trainer op http://www.dehormonfactor.nl Succes!

      Groetjes Ilse Fortuin
      Trainer hormoonfactor

    • Els said,

      18 juli 2017 bij 19:01

      Zwart ? Toch maar naar de dokter hoor ! Kan wijzen op bloed in je stoelgang….

  2. Zandkristal said,

    22 april 2013 bij 12:03

    Kun jij me vertellen hoeveel van deze drank je per dag kunt drinken? Ik vind het heerlijk en begin mijn dag met een flink glas, gemengd met wat vruchtensap, bijv. geperste sinaasappel.

    • waterkefir said,

      24 april 2013 bij 23:03

      Er zijn mensen die er wel een liter per dag van drinken. Ik zou zeggen, houd het bij maximaal 2 tot 3 glazen per dag. Dat is zeker voldoende voor het positieve effect op de gezondheid. Houd er ook rekening mee dat het een wat zure drank is en dus het glazuur van je gebit kan aantasten (erosie) als je er teveel van neemt.

  3. Zandkristal said,

    24 april 2013 bij 23:48

    Dus, samenvattend, drink zoveel je lust (in de warme zomermaanden is het natuurlijk heerlijk verfrissend) maar spoel je mond (tanden) even om na elk glas, vanwege het zuur.
    Dank!

  4. smileysmik said,

    4 mei 2013 bij 21:02

    Beste Debbie,
    ook ik ben enthousiast over je website. zo leuk om te zien dat iemand die enthousiast is over iets dit wil delen met anderen. Erg sociaal van je! Ik ga volgende week beginnen met de waterkefir. Ik heb ook al jaren last van spastische darmen en dit is na mijn laatste bevalling (nu 9 maanden geleden) alleen maar erger geworden. Je schrijft zelf bij je eigen ervaring dat je in het begin erge buikpijn kreeg. Ik heb zelf iedere dag erge buikpijn van de spastische darm. Is het verstandig om het in het begin dan wat minder te nemen en het op te bouwen? Wat vind jij als ervaringsdeskundige?

    • waterkefir said,

      6 mei 2013 bij 22:36

      Wat fijn om te horen dat je ook enthousiast bent over mijn website. Vervelend voor je dat je zo’n last hebt van spastische darmen. Ik hoop dan ook voor je dat je baat zult hebben bij de waterkefir. Het is zeker verstandig om het rustig aan op te bouwen. Eerst maar eens kijken hoe jouw darmen er op reageren. Je zou kunnen beginnen met een 1/2 glas per dag en als dat goed gaat, na een aantal dagen, een heel glas per dag. Ik zou het leuk vinden van je te horen of de waterkefir helpt bij jouw darmklachten.
      Succes ermee.

      Vriendelijke groet,
      Debbie

    • Nellie said,

      16 september 2016 bij 17:46

      Hoi…ik gebruik ook de waterkefir.en had jaren veel last van mijn darmen..in her begin was t vrij lastig..begon met borrelglaasje ..nu 2 limonadeglazen per dag..ikzelf maak het met 3 dadels..2 vijgen en biologische suiker..maar GEEN citroen. Nu verdraag ik het wel..misschien een tip voor jou..en niet koud..op kamertemperatuur laten komen eerst wat voeding in de maag ..dan het opdrinken en weer voeding !!! Misdchien heb hellt dit jou. Vr. Gr. NELLIE

      • Sonja said,

        17 april 2017 bij 11:35

        Nellie, ik ben blij met jouw reactie. Ik had kennis gemaakt met waterkefir en vond het erg lekker, maar mijn maag houd niet van zure dingen. Nu ik jou reactie lees ga ik het zeker proberen..zonder citroen.

  5. Carolien said,

    12 mei 2013 bij 13:11

    Ik gebruik het nu 2 weken en heb voor het eerst in jaren geen diarree meer en een volstrekt normale stoelgang. Maar ik heb nog iets anders ontdekt. Ik heb last van eczeem en ook al een paar maal erysipilas gehad (grote rede vlek gepaard gaande met hoge koorts). De huid voelt heel bobbelig door oedeem. Ik heb de plek nu 3 x depet met de kefir en het oedeem en pijn zijn zo goed als verdwenen!

    • waterkefir said,

      12 mei 2013 bij 16:19

      Hallo Carolien,
      Dank je wel voor je reactie.
      Wat geweldig dat waterkefir zo goed helpt bij jouw klachten! Het lijkt wel een wondermiddel, vind je niet?
      Fijn dat je dit met anderen wilt delen via mijn website. Ik wens je een goede gezondheid toe en veel succes verder met de kefir.

      Vriendelijke groet,
      Debbie

    • Carolien said,

      8 juni 2013 bij 21:26

      Gedept met de drank. maar ik moet er iets bij bekennen nu. Ik voeg een scheut appelazijn toe aan de drank i.p.v. citroen (ik maak de drank ook klaar met alleen suikerriet en gedroogde dadels). En nu kwam ik ergens tegen, dat appelazijn goed werkt tegen oedeem. Aan de andere kant, dat erysipilas is best gevaarlijk, altijd veroorzaakt door strep- of stafylococcen en wordt altijd behandeld met antibioticum. Ik heb het 4 x gehad in 6 maanden tijd en dan wordt zelfs geadviseerd dat je de rest van je leven een onderhoudsdosis antibioticum nodig hebt. Dat zei mijn huisarts ook. Maar het is volkomen genezen en weg! Terwijl de plek een doorsnee had van wel 25 cm de laatste keer.

      • Gerard Zaal said,

        16 oktober 2013 bij 00:55

        Misschien heb ik iets gemist maar, vertel eens iets meer over die appelazijn en over de Erysipilas?
        GrtZ

  6. Zandkristal said,

    30 mei 2013 bij 09:34

    Hoe meer ik me erin verdiep, hoe bijzonderder ik dit fenomeen ga vinden. Ja, het komt uit de Kaukasus etc etc, maar HOE is het voor de eerste keer ontstaan??? Ik bedoel, er moet toch iemand zijn geweest die dit plantje heeft ‘gevonden’? Hoe en waar(in)? Kan iemand me dit vertellen? Ook Wiki geeft hier geen info over.

    • Marcus said,

      11 mei 2014 bij 14:16

      kefirkorrels zijn kolonieen van baterien en schimmels. Ze onstonden bij een waterbron in de bergen. De korrels heeft men toen in de melk gedaan en zo is het allemaal begonnen.

  7. 30 mei 2013 bij 19:34

    Wat een prachtige en overzichtelijke site . Ik las op een andere site dat je 3 eetlepels kefiryoghurt kunt bewaren en hier weer met toevoeging van 1 liter melk na 24 uur weer nieuwe kefiryoghurt hebt.
    Nu mijn vraag aan jou is: Als ik in Hongarije ben wordt ik dood gegooid met allemaal verschillende merken Kefir. Kan ik een potje kefir kopen
    en hier 3 eetl. van bewaren en er 1 liter melk bijvoegen zodat ik de volgende dag ( na 24 uren wachten) weer een nieuwe portie kefiryoghurt heb?

    37 jaren geleden had ik een yoghurtplantje maar ik wist zijn naam niet.
    Het zag er erg raar uit. Ik denk dat dit misschien kefir is geweest.

    Wat is het verschil tussen waterkefir en komboecha??

    • waterkefir said,

      30 mei 2013 bij 20:46

      Beste Klaske,
      Dank je wel voor het compliment over mijn website. Ik heb daar geen ervaring mee en nog nooit van gehoord dat je met 3 el. kefir en 1 liter melk weer een nieuwe portie kefiryoghurt krijgt. Ik kan het me niet voorstellen, maar je kunt het natuurlijk altijd proberen. Als ik jou was zou ik gewoon een kefirplantje nemen. Het yoghurtplantje dat je 37 jaar geleden had was zeer waarschijnlijk een melkkefirplantje. Het ziet er inderdaad raar uit, het lijken net bloemkoolroosjes, vind ik zelf.
      Het verschil tussen waterkefir, komboecha en melkkefir is het volgende:
      Melkkefir lijkt op yoghurt, bevat minstens 25 soorten melkzuurbacteriën, antioxidanten, zuren, gunstige gisten en is nuttig bij darmproblemen, verzuring, verkalking, overgewicht, reumatische aandoeningen, cholesterol, enz.
      Waterkefir, zonder melk, niet gepasteuriseerd, verbetert het immuunsysteem, bouwt de darmflora op, bevat levende enzymen, aminozuren, vitaminen en is ideaal om je eventuele voedingssupplementen bij in te nemen. Nuttig bij verteringsproblemen, gebrekkige voedselopname, constipatie, diarree, reuma, cholesterol, M.S.,…
      Komboecha is een ander levend product op basis van de theezwam, bevat gunstige bacteriën en gisten en is een sterke reinigingskuur, een veelzijdig probioticum en heeft een gunstige werking op talrijke organen en systemen, o.a. de lever, de spijsvertering, de immuniteit.

      • 3 juni 2013 bij 16:40

        Bedankt voor je antwoord. Als ik weer eens in Hongarije ben probeer ik gewoon eens wat uit met kefir en melk. Mijn bevindingen mail ik je dan toe.
        De Kefir is daar ook in alle winkeltjes en supermarkten te krijgen.
        Het wordt dan ook de hoogste tijd dat dit product in de Nederlandse winkels te koop is, vind ik. Allemaal gezondheid in zo’n bekertje, geweldig toch.

  8. Carolien said,

    30 mei 2013 bij 21:21

    Ik gebuik waterkefir. Na een start van een paar dagen is de vermeerdering enorm. Eerst vulde ik het teveel in een wekpot in de ijskast, met suiker, maar nu na 2 weken is die pot al vol. Er zit niets anders op dan weggooien maar dat vind ik eigenlijk wat eng. Het zijn uiteindelijke levende organismen. Maar wie weet, groeit er straks iets heel bijzonders in mijn tuin 🙂

    • Ria Hennep said,

      8 juni 2017 bij 00:36

      Waar kan je een kefigr plantje kopen

      • waterkefir said,

        9 juni 2017 bij 08:13

        Beste Carolien,
        je kunt een kefirplantje kopen bij http://www.kefirshop.nl en op Marktplaats wordt het ook aangeboden.

      • Arno said,

        9 juni 2017 bij 14:03

        Als je in de buurt van Vianen Utrecht woont heb ik wel een potje die mag je gratis hebben.
        Het vermeerdert erg goed

    • Esther said,

      21 januari 2020 bij 13:30

      Ik drink al jaren waterkefir en alleen maar voordelen ervaren, maar nu heb ik sinds net melkkefir korrels gekregen. Wil ik ook proberen maar nu is mijn vraag mag je beide kefirs op dezelfde dag drinken?
      Esther

  9. smileysmik said,

    17 juni 2013 bij 12:10

    Beste Debbie,
    ik ben de waterkefir nu een maand aan het gebruiken, maar het helpt niet. Ik blijf buikpijn houden. soms vraag ik me wel eens af of de waterkefir zelf nog wel goed is. Hoe kun je dat het beste zien? Als ik de waterkefir maak, gaat het na ongeveer een half uur borrelen in de fles, dat is toch de bedoeling?
    Ik neig er naar om te stoppen. Heb je al eerder ervaring gehad met iemand die er geen baat bij had?

    • waterkefir said,

      26 juni 2013 bij 21:57

      Wat jammer dat de waterkefir niet helpt bij jouw buikpijn. Het ligt er natuurlijk ook aan wat de oorzaak is van de buikpijn (voeding, stress, angst).
      Als de waterkefir niet goed meer is dan stinkt het en zal deze ook niet of niet goed meer werken. Het is inderdaad de bedoeling dat het gaat borrelen in de fles. Ik heb er geen ervaring mee dat men geen baat heeft gehad bij de kefir.

    • Linda said,

      4 augustus 2017 bij 21:47

      Ik kan niet tegen melkkefir vanwege de melk. Misschien is dat ook jouw probleem. Je kunt waterkefir gebruiken. Dat gaat supergoed bij mij

      • Arno said,

        5 augustus 2017 bij 14:40

        Water kefir is beter, omdat: in Nederland alleen maar gepastiriseerde melk wordt verkocht.
        Aangezien het een symbiose is kun je ook zoete Produkten gebruiken wij verzuren ook met geraffineerde suiker.
        Dus dat doen microben dan ook want het zijn ook diertjes samen met een plant.
        Houd er rekening mee dat kefir ook een zuur is net als flees.
        Ik eet altijd een hand amandelen natuurlijke zuurverlagers en toevallig ook een dna reperatuur.
        Als de maag zuur is worden bepaalde bacteriën
        Slecht.
        Een jacket en Hyde bacterie(lol)

        Sterkte, en onthou dat je op een alchemistisch bewustzijn bent als je kefir goed onderhoud.

  10. Carolien said,

    26 juni 2013 bij 22:23

    Heb je geen buikklachten door een andere oorzaak, bijv. lactose of andere voedsel allergie? Daar helpt Kefir niet tegen.

  11. Gerard Zaal said,

    21 juli 2013 bij 15:43

    Goedendag, met de aardbeienkefir bezig. Lijkt erg goed te lukken. Naderhand de aardbeien pureren en er bij doen?
    Over het wel of niet afsluiten…… een weckpot is gemaakt om vanuit een vacuüm te werken, onderdruk dus. Als je in een weckpot overdruk creërt dan ontsnapt dit gewoon via de deksel. Onzin dus dat een weckpot kan ontploffen.

  12. Gerard Zaal said,

    25 juli 2013 bij 08:56

    Nogmaals mijn tekst over het afsluiten van de weckpot. Het is een broodjeaapverhaal dat de pot zou kunnen ontploffen. De weckpot is ontworpen om met vacuüm te werken. Op die manier blijft de pot luchtdicht.Overdruk door de gisting echter wordt met gemak geloosd langs de rubberen ring!

  13. Gerard Zaal said,

    5 september 2013 bij 18:51

    Goedendag,

    vorige maand kreeg ik het volgende recept;
    1 liter water
    100 gr korrels
    50 gr suiker
    2 vijgen
    1/2 citroen
    De Kefir doet het hier prima op en het drankje is stukken minder zoet.
    Wat dus inhoudt dat het andere recept teveel suiker bevat.
    Aangezien suiker steeds meer in een kwaad daglicht komt te staan dacht ik, ik post dit voor de liefhebbers.
    Overigens doe ik bij elk brouwsel de tweede dag een tak mint erbij. Heerlijk fris smaakje.

  14. Judith said,

    16 september 2013 bij 22:03

    Beste Debbie,

    Mijn kefir doet het dusdanig goed dat ik echt heel veel overhou. Ik vind het zo zonde om weg te gooien. Heb je nog tips of recepten voor het ´overschot´ aan korrels?

    • waterkefir said,

      17 september 2013 bij 20:42

      Beste Judith,

      Het overschot aan korrels kun je in de koelkast bewaren in wat water en een beetje suiker. Het water moet je dan 1x in de week verversen. Het is altijd handig om wat reserve kefir te hebben voor als er eens iets mis mocht gaan met jouw kefir. Dat zou wel eens kunnen gebeuren als je gaat experimenteren met andere recepten. Ook kun je de overtollige kefir natuurlijk doorgeven aan anderen of het te koop aanbieden op bijv. Marktplaats. Recepten kun je op mijn website vinden.
      Succes ermee.

    • Yvonne said,

      5 januari 2019 bij 14:16

      Ik maak van de korrels een starter (gist-goedje) voor brood. Dit brood vinden we zo lekker, dat we nu bijna een omgekeerd probleem hebben. Teveel drank en te weinig korrels :-).

      • Annelien said,

        2 september 2020 bij 19:56

        Hoi Yvonne,
        Wil je wat meer vertellen over de kefirkorelstarter om brood te maken?

  15. 14 oktober 2013 bij 23:54

    Hoi Debbie,

    Ik heb gisteren van mijn zus kefirkorrels gekregen met alle instructies erbij en natuurlijk een literfles van haar eigen brouwsel wat overigens heerlijk van smaak is, zelfs mijn zoontje van 3 jaar vind het met een klein beetje slimpie siroop heerlijk, nu is mijn vraag eigenlijk kan en mag mijn zoontje van 3 jaar dit drinken en hoeveel zou hij er dan per dag van hebben?

    Groetjes Debbie

  16. Zandkristal said,

    15 oktober 2013 bij 20:23

    Nummer 1, ik zou die slimpie er eens uit laten. Kinderen wennen veel te veel aan zoet, en wat ze nu krijgen raken ze hun leven niet meer vanaf. Het is helemaal niet nodig om er siroop bij te doen. Hij mag het gerust drinken, dat is 2. Je kunt wel wat siroop toevoegen en het dan nog een dag laten fermenteren, dan is de suiker er voor een groot deel uit.

    • 15 oktober 2013 bij 20:45

      Oke dank je wel voor het beantwoorden van mijn vraag en we gaan de slimpie er is uit houden 😉

      Gr Debbie

      • Gerard Zaal said,

        16 oktober 2013 bij 00:52

        Even ter overweging, er zit alcohol in WaterKefirdrank.
        Hoeveel dat hangt er van af hoelang je het laat fermenteren.
        Engels onderzoek rept van 0,564 % in de 48 uurs Kefir.
        Dit schijnt op te kunnen lopen tot wel 3.8 % of hoger in langer gefermenteerde drank. Het blijkt heel moeilijk om het percentage te meten omdat er koolzuurbelletjes aan de densi-meter hangen en daardoor de waardes lager lijken. Voorzichtig dus met WaterKefirdrank bij kinderen.
        Ik heb eens op een warme dag twee flessen gedronken. Heerlijk gekoeld en sprankelend maar ik merkte wel dat ik `wat op had`.
        1 liter kefir van 0.5% staat gelijk aan een Amsterdammertje!

  17. Gis said,

    17 oktober 2013 bij 09:17

    Even melden dat je melkkefir kunt kopen bij Delhaize in België

  18. Kees said,

    21 oktober 2013 bij 21:34

    weet iemand hoeveel je het beste van de drank kunt drinken

    • Gerard Zaal said,

      22 oktober 2013 bij 19:43

      Wij drinken minimaal 750 ml per dag. Nog nooit zo fit geweest!

      • Kees said,

        28 oktober 2013 bij 20:30

        maar zou je er ook teveel van kunnen drinken

  19. Carolien said,

    22 oktober 2013 bij 21:10

    Wat wil je er meer over weten?

  20. Carolien said,

    22 oktober 2013 bij 21:19

    Overigens Gerard, heb ik n.a.v. de mint waarover je sprak veel geëxperimenteerd. Wat ontzettend lekker is, is suikermeloen sap (ik gebruik maar 1 afgestreken blonde rietsuiker in de wekpot), + een takje mint. Maar het is ook een keer vreselijk misgegaan. Opeens smaakte de kefir zo ontzettend vies en naar schimmel. Ik was er niet op bedacht en heb een aantal slokken genomen voor ik het in de gaten had. Het heeft 2 weken geduurd voor ik het weer kon drinken en nog ruik en proef ik die ene keer dat de gist (of schimmel?) overheerste.

  21. Gerard Zaal said,

    28 oktober 2013 bij 20:55

    Volgens de kenners niet. Bij ernstige problemen zelfs 3 x 2 liter per dag!
    Wordt je wel teut dunkt mij.

  22. Linda said,

    12 november 2013 bij 16:58

    Heerlijk om zoveel te lezen over het gebruik en de werking van waterkefir. Ik ben sinds een paar weken ook een gelukkige gebruikster, en mijn hele gezin drinkt mee. Zelfs mijn puberzoon en dan vooral vanwege de alcohol die erin zit ;). Gelukkig blijft het voor hem bij een glaasje per dag. ik heb zoveel vragen erover die opborrelen in de loop vd dag, en nu ik een mogelijkheid heb gevonden om ze te stellen weet ik ze niet meer.Zou het ook goed werken op het geheugen ? Wat ik wel wilde vragen is dat het bij mij niet borrelt. Wel zie ik na een 1,5 dag dat de kefir omhoog gaat, en als ik de pot ontlucht (omdat ik toch wel wat nerveus word van de druk opbouw, al las ik net dat het in een weckpot gereguleerd word) borrelt het wel. Sowieso, over de overtollige druk die vanzelf gereguleerd word, heeft iemand daar ervaring mee ? Kan je een weckpot gewoon 2 dagen dicht laten ? Ook nog een vraag is wat er met de drank gebeurd als je deze bv 3 dagen of zelfs 4 dagen laat fermenteren.Alvast bedankt voor de tijd en evt. antwoorden. Groet, Linda

    • Linda said,

      14 november 2013 bij 21:52

      Gerard Zaal, waarom niet in een rechthoekige pot ?

  23. Gerard Zaal said,

    12 november 2013 bij 19:52

    Pot kun je met gemak dichtlaten al is het drie dagen. Wel een ronde pot gebruiken en geen rechthoekige. Overigens is de smaak bij mij nu minder dan in de zomer. Of het ligt aan mij of het ligt aan minder zon an lagere temperaturen. Herkenbaar?

    • Tonjo said,

      13 mei 2016 bij 08:38

      Tussen de pot en de deksel doe ik een stukje wasemkapfilter. (action) Daardoor kan er geen verontreiniging in en kan de overdruk makkelijk uit de pot. Ik krijg bij de 2e fermentatie lichte koolzuur belletjes. Werkt perfect, kost bijna niks en ik hoef de pot niet te ontluchten.

  24. Antoinette said,

    13 november 2013 bij 08:42

    Ik heb een vraag! Ben net begonnen met kefir en kas ergens dat er alcohol in zit?? Hoe zit dit?

  25. Gerard Zaal said,

    13 november 2013 bij 13:29

    Afhankelijk van de gistingsduur zit er 0.5 tot 2,5% alcohol in de waterkefir.

  26. Linda said,

    14 november 2013 bij 22:03

    Wie weet wat er ‘gebeurd’ als je de korrels eet ? Nemen ze dan ook de suiker op uit je darmen ? Of gaan ze dood ? En eigenlijk wil ik in de drank zo min mogelijk rest suikers. Moet ik dan minder suiker gebruiken of de drank langer laten staan, zodat de suikers totaal kunnen worden opgenomen ?

  27. Gerard Zaal said,

    14 november 2013 bij 22:17

    Een vierkante pot of fles is vele malen minder sterk dan een ronde en kan dus barsten door de druk.

  28. rob de bruin said,

    25 december 2013 bij 21:39

    Ik heb ruim een jaar waterkefir gemaakt. Heerlijk. Vorige week, met het zelfde recept, werd mijn kefir stroperig. Vandaag blijkt het opnieuw striperig te zijn. Heeft iemand een idee wat er verkeerd gaat? Ger. Ron

    • Antoinette said,

      8 augustus 2019 bij 11:40

      Ik meet regelmatig het suikergehalte met een refractometer.
      Ik zit gemiddeld op een waarde van 4 tot 5 Brix%. Ter vergelijking: in een goed rijpe biologische appel zit soms een waarde van 14 Brix%.
      Ik maak de waterkefir met 3 biologische vijgen, 1 citroen en 2 eetlepels biologische rietsuiker.

  29. Jolanda said,

    24 januari 2014 bij 19:23

    Heeft iemand ervaring met een hydrometer? Ik zou graag willen testen hoeveel suiker er nog in mijn kefirdrank zit. Het nl te lekker om na een glaasje te stoppen 😉

  30. Frank said,

    6 maart 2014 bij 21:08

    Ik maak nu een paar weken waterkefir. Alles is zoals op deze site staat beschreven behalve de korrels. Ik heb dus een koolzuurrijk drankje, de vijgen en rozijnen maken er een mooi schouwspel van door van boven naar beneden te gaan maar ik heb na meerdere oogsten geen korrels die ik kan afspoelen. Ik gooi iedere keer ongeveer 150 ml ‘oude’ waterkefir terug en doe daar verse vijgen, water en suiker bij. Het smaakt en gaat dus zoals het hoort maar ik mis de korrels. Iemand een idee?

  31. gerard said,

    8 maart 2014 bij 10:03

    Voorstadium van korrels. Werkt ook inderdaad. Iets langer laten staan en met een grotere hoeveelheid herstarten dan krijg je korrels.

  32. Frank said,

    9 maart 2014 bij 21:21

    @Gerard: in welke hoeveelheden moet ik dan rekenen? En iets langer laten staan, is dat een dag, twee?

  33. gerard said,

    10 maart 2014 bij 16:04

    geen idee, ik heb altijd korrels maar weet dat je het met het vocht ook kunt werken. Ik zou het basisrecept nemen en dan 3 dagen laten staan en vervolgens de helft gebruiken en de andere helft aanvullen en weer drie dagen. Zo een paar keer en kijken of dat wat kleine korrels gaat opleveren.

  34. Brian said,

    18 maart 2014 bij 17:13

    Ik en mijn vriend drinken nu ongeveer 1 maand waterkefir. Ongeveer een halve liter per dag. We zijn allebei heel erg winderig geworden maar echt behoorlijk. het lijkt me niet ok maar zou misschien ook een teken van herstel kunnen zijn. Weet iemand of dit een normaal verschijnsel kan zijn? Ik blijf gewoon doordrinken denk ik.

    • Patrick said,

      18 april 2014 bij 11:43

      Erg winderig door het drinken van kefir. Een teken van herstel dan vraag ik me wel af welk herstel?

    • Paulo said,

      16 april 2015 bij 17:14

      De kefir is kamer temperatuur. Je lichaam is warmer dan dat. Ik denk dat je darrmen de neiging hebben om wat samen te knijpen en daardoor voedselresten door de drukken of lucht aan te zuigen. Misschien is dat een verklaring voor de winderigheid

  35. Natasscha said,

    25 maart 2014 bij 13:14

    Hai, zegt de grootte van de (water)kefir korrel iets over de kwaliteit? Ze zijn best klein bij mij, maar wel groot borrelgehalte en aangroei.
    Verder even noemen dat 70 gram suiker wel te veel is, maar zag dat anderen dat ook al noemden. Zonde vh suikeroverschot en niet zo gezond.

  36. Mirke said,

    25 april 2014 bij 18:46

    Hallo, ik ben nu ongeveer 1 week bezig met waterkefir en het gaat prima. Korrels groeien goed, het fruit gaat boven drijven , maar ik zie niet echt luchtbelletjes ontstaan ( en dat vind ik nou juist zo lekker in een drankje) Ik lees ook vaker iets over het zeven van de drank voor je deze drinkt, kun je dit ook met een koffiefilter doen of moet dit perse door stof gebeuren?

  37. Henk said,

    9 mei 2014 bij 18:03

    Als ik de kefir heb gemaakt, zie je onder in de fles altijd wat bezinksel. Is dit te drinken??

  38. Gerard said,

    11 mei 2014 bij 17:35

    Kan je drinken maar ziet er onsmakelijk uit dus ik schenk de fles voorzichtig leeg en gooi dat laatste restje weg.
    Overigens kun je waterkefir kant en klaar wel kopen hoor!

  39. Carolien said,

    11 mei 2014 bij 19:30

    Grappig dat je die vraag stelt. Het is bijna net alsof je vraagt, hoe is het leven ontstaan? De eerste levende cellen……

  40. Julika said,

    18 mei 2014 bij 21:51

    Hey,
    Leuke site!
    Even een tip. De rood met witte trechters met plastic zeefje erin heeft de Hema uit de handel genomen. Ze hebben wel kleinere grijze. Nu heb ik er een bij een AH-xl gekocht (ook rood met wit), en deze werkt erg fijn! Je kunt direct in je fles gieten en het zeefje blijft goed op zijn plaats 😉
    Verder heeft de Xenos hele mooie ovale weckpotten van 2 liter, maar ik heb het ook een tijd met vierkante van de Blokker gedaan….
    En check you-tube; veel ideeën, recepten en theorieën.

  41. eva said,

    8 juli 2014 bij 09:47

    fijn om al de tips te lezen.
    ik bewaar teveel aan kefir in de vriezer en kan dan op ieder moment ervan weggeven.

  42. sanny said,

    30 juli 2014 bij 15:50

    Wat gezellig al deze berichten
    Ik ben er nu enkele weken mee bezig maar met mijn ontlasting gaat het nog slecht drink 500 cm per dag
    Wel vind ik dat in nagels beter groeien die braken steeds af dus ik ga zeker door

  43. Henriette said,

    9 augustus 2014 bij 20:35

    Hallo
    Wie wil er wat melkkefir van mij!!!
    Het groeit echt als kool
    Weggooien vind ik zonde

  44. Cornelia said,

    6 september 2014 bij 14:55

    Ik drink nu bijna een half jaar waterkefir en ik voel me er super bij.
    In alle recepten die ik tegen kom hoe je waterkefir bereidt staat dat je in 1 liter water ongeveer 50/ 70 gram suiker moet doen. Daarnaast vijgen of gedroogde vruchten en een hele of halve citroen.
    Ik vraag me af waarom zoveel suiker. Ik maak mijn kefir met hooguit een eetlepel suiker. Ik doe er niet altijd een vijg of vrucht bij, wel altijd een halve citroen. Mijn drank is bruisend, iets prikkelend en het werkt. Ook groeien de korrels als een tierelier. Wat mis ik door minder suiker te gebruiken??
    Trouwens, mijn man heeft veel minder last van zijn slaapapneu sinds hij waterkefir drinkt en bij hem zijn ook de eczeem op handen en voeten verdwenen. Fantastisch!!!

  45. Gert said,

    21 september 2014 bij 14:44

    Sinds een kleine maand is België ook in de ban van de waterkefir. Via via hebben we een portie gekregen waarmee we aan de slag gingen. Drie soeplepels korrels, een halve (bio)citroen, 3 dadels (of vijgen), twee soeplepels rietsuiker en dan twee dagen afwachten. De korrels groeien aan. Als we geen afnemers vinden, wonen wij binnenkort in een decor van ‘the body snatchers’. We voelen ons wel beter in ons vel. We proberen het vol te houden. Groetjes vanuit Antwerpen.

  46. henriette said,

    21 september 2014 bij 22:55

    Ik heb voor iemand een portie melkkefir
    wil wil?
    ik woon in Amsterdam,m

  47. 30 september 2014 bij 18:42

    Dag allemaal, ik heb sinds een week mijn waterkefir: besteld in Nederland via internet bij kefir.nl, heel netjes na 3 dagen hier gearriveerd en ik had al na 2 dagen verdubbeling. Zeer tevreden over de service dus. En de prijs? 10,33 EUR voor 20 gr verse waterkefirkorrels. Ik heb gelijk ook een 2 liter plastic weckkan (5,97) bijgekocht én een plastic zeef (4,88) – reken nog 3,73 verzendkosten erbij en 6% BTW en voor 27,75 EUR ben ik aan de slag gegaan.
    Ik gebruik gedroogde abrikozen ipv vijgen en dat werkt evengoed.
    Heb al enkele maanden kombucha gebruikt, maar ben nu begonnen met waterkefir omdat ik graag mijn darmen in orde wil krijgen. Iets te vroeg nog voor resultaat, maar ik hoop op een spectaculaire verbetering 🙂 Kombucha is toch omslachtiger dan deze kefir, en de werking iets anders (meer reinigend tov de kefir die zéér probiotisch is). Groetjes uit Grobbendonk (België). PS als je in de buurt woont, mag je me altijd aanspreken voor wat korrels!

  48. elske steenman said,

    24 oktober 2014 bij 23:00

    leuk jullie uitwisseling. Ik woon in Frankrijk en maak de kefir met 1 eetlepel bio suiker / halve citroen en 1 vijg . In een aardewerke kan met 3/4 liter water stop ik alles . Gewoon eenn zakdoek met elastiekje als enig afsluiting. Na 24 uur drijft de vijg en zeef ik het. De 1/2 citroen gebruik ik soms een 2 de keer. De vijg eet ik op. Ik hoorde ook dat je de kefir kan diepvriezen .Handig als je langere tijd er niet bent.
    Elske

  49. Christien said,

    10 november 2014 bij 14:53

    Ik ben dit jaar met waterkefir begonnen. Het gaat erg goed. Zo goed, dat ik niet alle aangegroeide kefir kan gebruiken/bewaren. Elke 2 dagen doe ik wel wat weg. Wie kan ik verblijden met mijn teveel? Ik woon in Soest.

  50. Ingrid said,

    25 december 2014 bij 13:46

    Ik heb deze week kefir gekregen van een collega, en ben nu enthousiast aan het brouwen. Ik wil er meteen ook graag extra maken voor mijn moeder. Kan ik grotere hoeveelheden in één keer aanmaken? Verhoog ik dan gewoon de ingrediënten evenredig? Of werkt het niet op die manier?
    Bedankt voor de fijne en heldere informatie op je blog.

    • waterkefir said,

      27 december 2014 bij 15:47

      Wat leuk dat je zo enthousiast aan het brouwen bent.
      Ja hoor, je kunt gerust grotere hoeveelheden in één keer maken.
      Gewoon alle ingrediënten evenredig verdubbelen.
      Veel succes.

  51. Ilja said,

    1 april 2015 bij 18:08

    Drink nu ruim zes weken waterkefir, stoelgang en slaap! varen er wel bij.
    Eczeem plekjes verminderen, en daarnaast is t ook een lekker drankje!
    Experimenteer met verscheidene gedroogde vruchten, gember en tijd.
    In de vensterbank na 24 uur al prima drank maar soms na 60 uur(buiten direct zonlicht) ook uitstekend.Gasten al enkele malen korrels meegegeven.
    Effe een klusje iedere twee dagen verversen en spoelen etc, maar t zeker waard! Leuk ritueel.
    Voor gebruik soms wat extra perensap en/of ahornsiroop toevoegen voor kinderen en gasten.

  52. Gerard said,

    16 april 2015 bij 21:02

    Kefir kamer temperatuur? Wij serveren hem ijskoud! MMMMMMMMMMMMMMMm

  53. 16 april 2015 bij 22:33

    ik heb kefir gevonden in AH
    Zit in een plastic beker
    erg lekker, heel zacht van smaak

  54. Ellen said,

    3 mei 2015 bij 18:23

    De melkkefir en waterkefir zijn kant en klaar te koop in diverse reform zaken. In elk geval in Barneveld en die is echt super lekker.

  55. Robert said,

    15 mei 2015 bij 10:15

    Hallo allemaal,

    Wij hebben sinds kort water en melkkefir korrels gekregen en experimenteren er lekker op los.
    Ik heb wel een vraag over de waterkefir.

    Kan je deze al drinken naar 24 uur of moet het persé 48 staan???
    Onze kinderen vinden hem naar 24 uur eigenlijk lekkerder namelijk maar ik lees overal dat hij minstens 48 uur moet staan.

    Hoor graag jullie ervaringen/reacties hierop.

    Waterkefir verdubbeld zich dagelijks dus koelkast staat vol met korrels als iemand interesse heeft.

    Gr. Robert

    • waterkefir said,

      17 mei 2015 bij 20:07

      Hallo Robert,

      Ja hoor, je kunt de waterkefir na 24 uur ook gerust drinken. De kinderen vinden ‘m vast lekkerder omdat de smaak nog niet zo sterk is en er nog wat suiker in aanwezig is.
      De 24-uurs kefir kan wel laxerend werken.

  56. Michel said,

    17 mei 2015 bij 20:25

    hallo allen . Vraag : als je gemmotherapie heb gehad is je immuunsysteem zwaar aan getast , dan zou je denken als alternatief dat waterkefir goed voor je is ,maar er zitten restanten suiker in,en dat zorg er nou net voor de je gevoeliger voor kanker bent. Suiker is gewoon een gif en zorgt er voor als je een tumor hebt dat ie nog meer gaat groeien. Hoe kan ik nou weten dat er nul procent suiker in zit na 48 uur

    • waterkefir said,

      17 mei 2015 bij 21:54

      Hallo Michel,

      Dat weet je niet helemaal zeker of er nul procent suiker in de waterkefir zit, naar mijn idee.
      Ik zou je liever aanraden om dan een probiotica-kuur (capsules/tabletten) te nemen omdat daar ook veel meer verschillende bacteriestammen in zitten dan in waterkefir.

  57. katja said,

    19 mei 2015 bij 20:46

    Bij Ekodis in Amsterdam Oost kun je waterkefir kopen uit de koeling!

  58. An said,

    11 juni 2015 bij 12:26

    Hoi allen, ik heb eergisteren voor het eerst waterkefir gemaakt en hij was net klaar en heb een klein kopje gedronken, MIjn darmen beginnen al gelijk te rommelen , nog meer daar last van gehad? Ik heb spastische darmen en vaak aan de diarree dus hoop dat het met de kefir te drinken minder wordt.

  59. Yv said,

    23 juni 2015 bij 23:11

    Ik gebruik nu 4 weken waterkefir! Mijn ontlasting is dikker geworden en ik ben veel minder winderig geworden….ook hevige krampen zijn weg. Verder ben ik het gaan nemen omdat ik om de haverklap verkouden was (en dan flink). Zelfs een longontsteking gehad waarbij ik 7 dagen in t ziekenhuis heb gelegen. Ik ga jullie verder dit jaar op de hoogte brengen of ik minder verkouden ben geweest. Heb goede moed, want ik heb wel het idee dat ik fitter aan het worden ben 🙂

  60. doggenfan said,

    7 juli 2015 bij 13:46

    Ik geef mijn overschot aan korrels en de vijgen aan onze honden. Las ergens op een amerikaanse site (geloof ik…) dat je de korrels kunt eten en dat het ook voor honden (andere dieren weet ik niet) goed is. Ik krijg die korrels niet door m’n keel, maar mijn honden merken er niets van in de brok. En de vijgen gaan er in als koek 🙂

  61. Whitaka said,

    13 juli 2015 bij 22:43

    De waterkefir korrels zijn besteld en ik kan niet wachten om eraan te beginnen! Ik heb iig enorm veel inspiratie opgedaan van alle reacties die hier door de jaren heen zijn geplaatst. Dankjewel waterkefir!

  62. Pien said,

    20 juli 2015 bij 11:48

    Wat een leuke site!
    Ik maak nu sinds twee weken om de dag melkkefir, maar gisteren zat er opeens een schimmellaag op en rook het anders.
    Het was natuurlijk erg warm de laatste dagen en de pot staat buiten de koelkast. Kan het daar aan liggen?

    En zou ook graag willen experimenteren met waterkefir, heeft iemand over? Wellicht kunnen we ruilen, als mijn portie wat gegroeid Is?

  63. Henriette said,

    4 augustus 2015 bij 13:55

    Ik heb Melkkefir gezien bij Ecoplaza en AH

  64. Alida said,

    22 augustus 2015 bij 15:09

    Heb de waterkefir met plezier gebruikt en voelde mij er goed bij. Een vraag op het laatst na 5 mnd werd de kefit heel troebel de korrels waren geen korrels meer maar een snotterige massa. Heb het nu weggegooid en koop maar weer nieuwe Kefir. Weet iemand ook hoe dit kan en heeft iemand daar ervaring mee

  65. Anjo said,

    7 september 2015 bij 22:02

    Hallo, ik ben net begonnen met waterKefir, ik had grote moeite om een plastic zeef te vinden, gebruik nu een rond stuk muggengaas van plastic, dit kan je makkelijk vouwen in een grote trechter en heel makkelijk schoon te spoelen.
    Ik drink nu 1 week elke dag 2 glazen vermengd met zwarte bessensap, dat smaakt heel goed en is super gezond.
    Nog wel last van rommelende darmen, maar hoop dat dat straks minder wordt, ik heb vorige maand antibiotica moeten slikken en kreeg de Kefir van een lieve collega.

    • An said,

      8 september 2015 bij 08:17

      Dat klopt, de plastic zeefjes zijn bijna niet meer te koop. Gelukkig woon ik in Groningen en is er hier een oudhollandse huishoudwinkel waar ik ze kan kopen. Ze gaan volgens mij binnenkort online: De Klomp. Je vindt ze ook nog wel eens in de kringloopwinkels.

      • annick said,

        8 september 2015 bij 14:14

        Wij gaan soms winkelen in NL (ben van Westmalle/België) en ik heb nog plastic zeefjes gevonden bij de Van Cranenbroek winkel in Dongen bij Breda (http://www.cranenbroek.nl/index.php/nl/filialen-en-openingstijden), bij de outlet-spulletjes die je voor 1 euro of zoiets kan kopen.

      • Chandra said,

        16 november 2018 bij 06:01

        Bij de Makro heb ik pasgeleden kunststoffen zeefjes gekocht. In Verschillende maten verkrijgbaar.

    • Willemieke said,

      20 november 2015 bij 21:34

      De Hema verkoop nog een plastic trechtertje met een zeef erin, ideaal!

  66. Julia said,

    2 oktober 2015 bij 13:14

    Hallo heeft iemand last van dat de kefir stroperig word ?. Wat kan ik hier aan doen

  67. Gerard said,

    2 oktober 2015 bij 16:59

    Weggooien en opnieuw beginnen met verse korrels. Komt niet meer goed. Wordt een slijmerige zooi.

  68. Anjo said,

    7 oktober 2015 bij 18:45

    Plastic trechter met daarin zeef gevonden bij de Hema.nl, voldoende in voorraad en erg bruikbaar

  69. petrab said,

    2 november 2015 bij 08:45

    ik slaap nu beter van de waterkefir normaal ben ik een slechter slaper ondanks de slaap tabletten maar nu ik 2 dagen gebruikt de waterkeif slaap ik als een blok hoera voor de waterkefir!!

  70. Susan Piersma said,

    29 november 2015 bij 14:05

    Mag ik ook een vraag stellen? Ik ben een paar weken bezig met melkkefir, maar blijf last houden van mijn darmen. Dus vraag ik me af of waterkefir beter werkt voor mij. Alleen ik zie dat er citroen ingaat, ik kan alleen niet tegen citrus vruchten. ( exceem) is hier een goed alternatief voor? Heeft er iemand een tip? Susan

  71. Carolien said,

    29 november 2015 bij 14:39

    Die citroen is helemaal niet nodig hoor! Maakt de smaak iets fruitiger, maar alleen met dadels en bruine suiker is het ook lekker.

  72. Anna said,

    29 november 2015 bij 14:44

    Maak je de melkkefir van rauwe melk? Zo niet, dan kan het zijn dat je gevoelig bent voor een van de bestanddelen van melk. In dat geval is waterkefir een beter alternatief. Probeer het gewoon. Ikzelf gebruik ook alleen maar waterkefir omdat ik geen melkproducten gebruik ivm mijn gevoelige darmen, zelfs geen rauwe melk. Waterkefir bevalt me prima.
    Je kunt het proberen met druiven of eventueel appel. Volgens mij gaat het om de combinatie van zoet en zuur fruit, dus het blijft wat experimenteren.

  73. willem said,

    29 november 2015 bij 15:14

    je hebt wel zuur nodig om het proces op gang te brengen

  74. Gerard said,

    29 november 2015 bij 19:25

    Onzin. kefir maakt zijn eigen zuur. Citroen helpt het opstarten dus gaat het sneller, dat wel.

    • Riet said,

      18 december 2015 bij 23:00

      Ik doe het met appelsap en na 48 uur is het net wijn, smaakt goed.

  75. Carla said,

    13 december 2015 bij 00:55

    Hoi! Ik heb waterkefir korrels over……omgeving Alkmaar, Heerhugowaard of Schagen! Opsturen kan ook tegen kleine vergoeding…

  76. Gerard said,

    19 december 2015 bij 10:50

    Hoi Riet, wat voor appelsap en wat nog meer aan ingrediënten?
    Wordt dan wel een duurder drankje.

    • 19 december 2015 bij 11:32

      mijn ideale recept is 4 eetl ruwe rietsuiker anderhalve liter water 6 dunne schijfjes verse gember en 1 uitgeperste perssinaasappel en de helft van die sinaasappel gooi ik gewoon in de pot.
      zo heb ik na 2 dagen een heerlijke gingerale.

      • Gerard said,

        19 december 2015 bij 11:55

        Hey Ria, ga ik proberen. Maar hoe zit het met de probiotica in combinatie met Gember ( antibiotisch ) Heft dat elkaars werking niet op denk je?

    • 19 december 2015 bij 15:01

      dat is een goeie .
      maar mijn man en ik gebruiken het zo al een jaar [1.5] liter per dag en zijn in die periode nog niet ziek geweest en onze darmflora loopt gesmeerd.
      en daarom waren we er mee begonnen en ik heb inm al meer als 40 mensen de korrels geschonken en de meesten maken de kefir net als wij,daar krijgen we alleen maar positieve berichten van.
      heeft er misschien iemand andere iedeen over dan hoor ik dat graag.

  77. Karin said,

    20 december 2015 bij 15:23

    Is er ook iemand die de waterkefir drank gebruikt als basis voor een smoothie? Ik was van plan alle ingrediënten uit de kefir (vijg, rozijnen, Citroën, enz) in de blender te doen en mixen met goente en overig fruit. Iemand ervaring?

    Wellicht nog een tip, ik heb een glazen fles (van Ikea met zuigdeksel) met horgaas en elastiek aan de bovenkant (net zoals bij het kweken van spruitgroenten). De overige ingrediënten in een zakdoekje (verbonden met elastiek) zodat je de kefir er zo uit kan schenken, het zakdoekje eruit kan halen, nw ingrediënten erin, vullen met water en wegzetten. Erg makkelijk…

  78. leen goos said,

    27 december 2015 bij 10:57

    mag je ook een metalen zeef gebruiken, doe dit steeds, maar lees hier vooral een plastic zeefje

  79. 27 december 2015 bij 12:19

    geen metaal aan de korrels laten komen dan gaan ze dood
    bij de hema hebben ze trechters met een plastic zeefje erin

  80. leen goos said,

    3 januari 2016 bij 11:13

    wanneer drink je best de kefir, smorgens of savonds?

  81. caspers bernice said,

    18 februari 2016 bij 11:56

    Hallo zou me iemand kunnen zeggen hoe melkkefir proeft …de mijn is lopend… heel erg zuur…… en ja ik vind mazout smaak….nie goe zeker….. ik maak om de 2dagen maar nog nooit durven drinken …omwille van die smaak……

  82. ria said,

    19 februari 2016 bij 08:36

    hallo kant en klare kefir is verkrijgbaar in een poolse supermarkt
    groeten ria

  83. Adri said,

    22 februari 2016 bij 15:04

    Iemand die waterkefir wil verkopen of weggeven in de buurt van Sint-Niklaas?
    Heb er recent over gelezen en ben superenthousiast!

  84. Diana said,

    19 maart 2016 bij 10:53

    Mijn waterkefir maakte ik met 15 gram suiker / 500 cc water. Kefirkorrels zagen er vrij doorzichtig uit. Omdat ik het mierzoet vind, wilde ik proberen de suiker te vervangen door biologische vijgen. Ik gebruik 1,5 vijgen op 500 cc water. De kefir is niet helemaal doorzichtig meer, zitten witte vlekken in en er vormt wat schuimbubbeltjes. Heb het vers gedronken en het smaakte fris. Maar…. is de kefir nog wel goed? Horen er witte plekjes in te zitten? Doe ik iets niet goed?
    Een andere vraag, ik drink af en toe kant en klare melk kefir, heerlijk! Woont iemand in de buurt van Hoorn die wat melkkefir over heeft?

  85. 28 maart 2016 bij 22:17

    Voor diegene met facebook, daar zijn diverse groepen te vinden. Bijvoorbeeld ‘Water-melkkefir,GBP, en andere gefermenteerde voeding NL/BE’ . Daar kun je ook documenten vinden waar je melk of waterkefir korrels gratis af kunt halen bij leden die bij jou in de buurt wonen. Ook veel recepten en heeeeel veel info!

    • Carolien said,

      28 maart 2016 bij 22:31

      Dank voor deze informatie!

    • 29 maart 2016 bij 15:44

      beste carolien als de makers van deze site het er niet mee eens zijn dat ik mijn waterkefir gratis weggeef moeten ze me maar verwijderen .
      ik heb in ieder geval weer een flinke portie over die gratis afgehaald mag worden.en ik vind het fijn dat ik mensen blij kan maken .

    • Hofman said,

      2 augustus 2016 bij 12:52

      Beste Veronica ,
      Ik en me zus zouden het ook willen proberen , Waar zouden wij
      aan deze melk / waterkefir kunnen komen ?
      Wij wonen in Alkmaar NH .
      Graag zie ik je reactie te gemoed .

  86. Carolien said,

    28 maart 2016 bij 22:42

    Ik vind al die reacties over het gratis weggeven van Kefir erg flauw. De makers van deze site hebben flinke kosten om deze site online te houden. Zouden jullie daarom niet beter de Kefir hier op deze site kunnen bestellen? Ik ken de makers van de site niet hoor, maar ben ook ondernemer en zie hoe we in een neerwaartse spiraal terecht komen. Gratis? Betekent een einde aan de werkgelegenheid, korting op salaris, steeds minder te besteden, allemaal…

    • 28 maart 2016 bij 23:24

      Eerst bedank je voor de informatie en vervolgens bekritiseer je het. Terwijl delen in deze consumptie maatschappij juist zo mooi is. En het is prachtig om steeds meer mensen bewust te maken over hun voeding en de gezondheidsvoordelen daarvan. Daar kunnen we allemaal ons steentje aan bijdragen.

    • Gerard said,

      30 maart 2016 bij 08:47

      Flauwekul. Er zouden meer mensen dingen voor niets moeten doen. Je hoeft niet overal geld voor te vragen. Uiteindelijk is het toch een win win situatie. Het levert niets op maar het kost ook niets namelijk.
      Volgens jouw redenatie zou de gemeente ook geld moeten gaan vragen om op een grasveldje te mogen liggen in de stad. Of entre voor het strand moeten vragen.

  87. Brigitte said,

    17 april 2016 bij 22:48

    Hoi,

    Is er iemand die weet hoe je waterkefirkorrels het beste in leven houdt wanneetr je even geen drank maakt? Ik zet de korrels in een lagje water met suiker voor het raam en spoel m naar 3 dagen weer om en herhaal dit als ik nog steeds geen drank maak. Is dat ok? Je kunt m ook in ruststand zetten voor een eekje ib de koeling met n laagje water en suiker. Maar is mijn manier voor het raam ook goed?

    Groetjes Brigitte

    • Gerard said,

      20 april 2016 bij 10:49

      Koeling is beter net onder water, vijg er bij en om de paar dagen verschonen.

      • 21 april 2016 bij 14:46

        ik bewaar de korrels makkelijk 4 weken in de koeling.
        ik heb weer een grote portie die gratis is af te halen.

  88. Maria said,

    2 mei 2016 bij 00:12

    Hallo Ria van Bentum,

    Ik zou heel graag van die korrels ( knolletjes ) willen hebben
    Ik weet alleen niet waar je woont en wat is de afstand om ze eventueel te komen halen.

  89. 3 mei 2016 bij 16:30

    stuur me ff een mailtje dan geef ik het door

  90. Evelyn said,

    3 mei 2016 bij 19:08

    Hoi ik ben sinds vorige week begonnen met melk kefir s morgens en savonds een glaasje. qua verandering merk ik dat de stoelgang beter is en conditioneel fitter. Nu is mijn vraag kan het zijn dat de werking van kefir zich kan uiten in huiduislag. Je lichaam wordt van binnen uit ontgiftigd neem ik aan. Mij valt op dat ik op mijn huid rode pikkeltjes krijg en dit had ik voorheen niet. Kortom welke veranderingen merk je nog meer bij gebruik kefir melk?

    • Niki said,

      24 juni 2016 bij 00:19

      Zuivel (melk) kan zich uiten in huiduitslag & eveneens door de ontgifting.. Misschien waterkefir proberen of het dan ook zo is?

  91. Arno said,

    27 juli 2016 bij 13:44

    Hou er rekening mee dat kefir een zuur is met rechtsdraaiende bacteriën.
    Ik eet regelmatig een paar amandelen om de zuurgraad van kefir laag te houden.
    Ik maak kefir brood《glutenvrij 》😀
    Ik drink 1,5 liter per dag.
    Mijn darm flora is beter ik was altijd 4 jaar aan de diarree omdat mijn darmen niet meer konden scheiden wat wel wat niet.
    Ik maak smoethie’s en ongekiende granen en qinoa fermateer ik met kefir water.
    De starter van de kiem is ontsteking verwekkend. Deze worden afgebroken samen met glutten😀
    Daarom dat modern vlees smaak en ruik naar vlees wat door een ongestelde vrouw was aangeraakt.
    Geen aanval het komt door de baarmoederwand die ontstoken is om de eicel en het bloed los te laten.
    Een onstekings bron is besmettelijk.
    Eigenlijk moeten we joods vlees eten.
    Kosjer mag geen graangevoerde dieren zijn.
    Hierdoor eet ik nagenoeg geen vlees meer

  92. lena said,

    28 juli 2016 bij 14:17

    ik zou ook graag waterkefir willen …maar waar koop ik het of bestel ik deze en hoe maak ik hem ?
    dank u

  93. R Dellaert said,

    12 augustus 2016 bij 13:33

    Hallo ik heb 7 jaar last gehad van pds en door het drinken van de waterkefir zijn mijn klachten voor 90 % verdwenen .
    Het begint echter pas na een maand goed te werken dus het is even doorzetten.
    Ik had alles geprobeerd om van mijn pds af te komen en niet gelukt dit misschien ook iets voor iemand die alles geprobeerd heeft om van pds af te raken.
    Grt Ronald

  94. Moniqur said,

    5 januari 2017 bij 19:56

    Hoe lang is de klaargemaakte drank houdbaar?

  95. Ilse Fortuin said,

    6 januari 2017 bij 08:39

    http://kefir-yoghurtplantje.jouwweb.nl/kefir-recepten. Hier kan je het opzoeken.

  96. Arno said,

    6 januari 2017 bij 13:54

    Lees wat kefir Is dan weet je dat hout bare kefir niet helemaal klopt er word gepraat oer een dag fermitatie je ontlasting dunner 2 dagen gemiddeld en 3 dagen dikker

    Als je dus aan de dunne bent moet je je drinken 3 dagen vermateren.
    (Bij water kefir)

    De probiotica werkt stimuleren voor je slijmvliezen in je darmen.

    Hierdoor is het lichaam beter in staat om gifstoffen die het lichaam niet wilt te weren.

    Deze gifstoffen zorgen voor iritatie ol cel nivo.
    Zonder iritatie geen eiwitten om de dna te beschermen dus geen autoimune ziekte
    En geen dna mutatie door dna vergiftiging.

  97. Gerard said,

    10 januari 2017 bij 09:27

    Vaag stuk hier boven.
    Kefirdrank is ongekoeld wekenlang en gekoeld maandenlang houdbaar al gaat de smaak wat achteruit vind ik.

  98. Gea said,

    26 februari 2017 bij 21:34

    Ik geef de vijg en de rozijnen uit de waterkefir vaak aan mijn cavia`s, deze zijn er gek op. Teveel aan kefirkorrels geef ik geregeld aan de kippen, Krijg ik misschien probiactische eieren 🙂

    • Deborah said,

      22 juni 2017 bij 10:47

      HAHA, ja ik heb me ook altijd afgevraagd,wat doe ik meteen teveel aan korrels, als niemand ze wil spoel ik ze maar weg en hoop dat het de watervervuiling wat tegengaat want ik heb geen kippen of cavias, alleen maar katten…..
      Deborah, Alican

  99. WaterKe4 said,

    22 maart 2017 bij 19:01

    Ik las op deze website om ev. honing te gebruiken ipv suiker, maar dit mag niet aangezien honing anti-bacterieel werkt!

  100. xs said,

    29 maart 2017 bij 17:34

    Nog geen ervaring maar ik ga t eens proberen. Doktoren ook in t ziekenhuis zien niks verkeerds aan mijn maag maar Bassie heb toch last. Ik ben wel erg sceptisch maar ik zal es gaan kijken..

    • xs said,

      3 april 2017 bij 07:34

      Nou.. gister begonnen. Eerste dag een glas na ontbijt. Nu een glas op de nuchtere maag.. Even zien wat t gaat brengen..

  101. Ilse Fortuin said,

    3 april 2017 bij 18:01

    goedenavond xs said,

    Geeft het de kans om te laten werken zeker 3 weken “uitproberen” Succes. Mij heeft het veel gebracht.

    • xs said,

      4 april 2017 bij 09:09

      Wel.. na 2 dagen.. ik durf t bijna nog niet te zeggen maar ik meen nu al verbetering te zien.. 🙂

  102. Ilse Fortuin said,

    5 april 2017 bij 08:12

    mooi zeg!

  103. Dipadu said,

    19 april 2017 bij 13:55

    Hier drinken we het dagelijks. Je moet in het begin even goed doorzetten want eigenlijk na pas drie maanden (ja dat lees je goed!) merk je echt goed resultaat. Maar ik ben volledig van mijn medicijnen af, kan zelfs alles weer eten. En mijn man heeft een jaar bij de dermatoloog gelopen voor zijn huidaandoening. Maar daar konden ze er niets aan doen. Nu door de kefir is het zo goed als over. En komt het alleen nog terug met een verklaarbare oorzaak waardoor we het kunnen tegengaan! Wij zijn overigens met een borrelglaasje per dag begonnen. Want je kunt er erg sterk op reageren. Nu drinken we een glad per dag.

  104. Sonja said,

    21 april 2017 bij 16:31

    Vandaag heb ik mijn eerste portie waterkefir geoogst. Het smaakt heerlijk, en de hoeveelheid korrels is al meteen verdubbeld. Ik krijg er nu echt lol in!

  105. Peter H said,

    4 juni 2017 bij 13:18

    Beste Dipadu (en andere ervaringsdeskundigen),

    Mooi om jullie ervaringen en tips te lezen. Kan iemand zijn/haar ervaring met Candidiasis en (waterkefir) delen?
    Imk heb een chronische aandoening waarbij mijn immuunsysteem het zwaar heeft. Op advies van orthomoleculair therapeut, vermijd ik zoveel mogelijk gluten, lactose en andere (toegevoegde) suikers. Dit helpt om mijn darmwerking te reguleren en daarbijbehorend enrgieniveau.
    Ik kreeg de tip kefir te gebruiken, met name waterkefir (geen lactose). Heb levende korrels besteld en ben aan de slag gegaan, met het enthousiasme over het gistingsproces en de korrelgroei die ik bij bijna iedereen op dit forum lees.

    Helaas kreeg ik vrijwel meteen een ontzettend brandend gevoel op m’n tong, alsof ik hem had verbrand aan een veel te hete drank, of het puntje in rode peper had gedoopt en was bijn iedere vorm van smaak kwijt. Dit bleef zo, en spoedig kreeg ik een zere keel en aangetaste luchtwegen met droge hiest. Huisarts diagnoseerde Candidiase. Remedie: een schimmeldodende gel. Dat wou ik niet, om mijn mond- en darmflora niet te beschadigen. Ik zette door met de waterkefir, wetende dat natuurlijke genezingsprocessen soms beginnen met een heftige reactie (Herxheimer). Na twee weken waren de klachten niet over, eerder erger, en na 3 weken heb ik op een min-of-meer medische site (mindbody.com) gelezen dat bij Candidiase, naast suiker, alcohol en koolhydraatrijk voedsel, kombucha en kefir de schimmels juist voeden … daar ga je met je wijsheid!

    Ik stopte gelijk met waterkefir. De klachten zijn na een week niet over, wel verminderd. Ik moet zeggen dat ik aardig wat gedroogde vruchten en citroen bij de bereiding heb gebruikt, maast biologische oersuiker om de korrelgroei groei te bevorderen. Misschien heb ik toch teveel restsuikers binnen gekregen, en – als ik het langer liet fermenteren tot het borrelen bijna voorbij was – wat veel alcohol.
    Als ik verder lees, kom ik misschien toch terug op melkkefir (van geiten- of schapenmlelk) omdat daar die hele suikercyclus niet aan te pas komt, en de hoeveelheid lactose daarin toch veel lager is (ik eet ook met mate schapen- en geitenkaas).

    Wie kan (uit ervaring of betrouwbare bron) hier helderheid over verschaffen?

    • Ilse Fortuin said,

      5 juni 2017 bij 09:08

      Goede morgen Peter H

      De natuurlijke weg naar genezing: voeding en tips tegen verdere ont- wikkeling van Candida.

      Grote veranderingen in het voedingspatroon helpen er aan mee om Candida op natuurlijke wijze een halt toe te roepen. Dit Candida ‘dieet’ bevat echter zeer strenge maatregelen waar niet losjes mee omgesprongen dient te worden. Dit dieet moet men eerst onder controle hebben voor verdere stappen tegen Candida worden ondernomen.
      Suikers dienen volledig uit het voedingspatroon verbannen te worden. Naast dat het Candida voedt, produceert deze schimmel bij het nuttigen van de suikers giftige metabolieten die de bloedbaan verzuren en daarmee weefsels aantast. Hierbij gaat het niet enkel om suiker in de vorm van zoetigheden en frisdrank, maar om een (tijdelijke) complete onthouding van koolhydraten. Dit komt omdat alle koolhydraten moleculen zijn die uiteindelijk door middel van het spijsverteringsproces worden verkleind tot suikermoleculen, en dus hetzelfde effect hebben op Candida als de pure suikervorm. Om toch een vorm van koolhydraten binnen te krijgen, je lichaam heeft dit immers nodig als energie, moet alle koolhydraatinname bestaan uit complexe koolhydraten uit groenten, havermout, bruine rijst, quinoa en gierst. Over het algemeen geldt de regel: hoe natuurlijker het product, des te beter het werkt tegen Candida.
      Voldoende gezonde vetten en proteïnen eten is een must voor het elimineren van Candida. Dit verbetert het natuurlijke immuunsysteem, waardoor het lichaam beter in staat is Candida te lijf te gaan. V.b.hiervan zijn wilde vissoorten, biologisch rood vlees, biologisch kippenvlees, biologische eieren, levertraan, kokosolie, avocado, olijfolie, noten (liefst geweekt zodat ze beter verteerbaar zijn) en zaden. Het is belangrijk voldoende probiotica-houdende producten te nuttigen. Deze bevatten gezonde bacteriën die de natuurlijke balans met gist moeten herstellen. Bronnen hiervan zijn biologische zuurkool, natto en rauwe melkkefir. Schimmel- en gisthoudende voedingsmiddelen dienen vermeden te worden. Hieronder vallen champignons en paddenstoelen (beiden schimmels), pindas en maïs (bevatten schimmels), azijn en producten die hierop gebaseerd zijn en alcohol. Drink voldoende gezuiverd water. Hierdoor is het lichaam in staat de giftige bijproducten gemakkelijker af te voeren, waardoor ze zo min mogelijk schade kunnen aanrichten. Het is belangrijk dat men op geestelijk gebied zo goed mogelijk functioneert, dat wil zeggen zo min mogelijk stress uit emotionele en psychische omstandigheden. Hierdoor is de drang naar suikers des te groter, wat dit dieet natuurlijk niet ten goede komt. Voorkom blootstelling aan chemicaliën en het gebruik van medicatie. Gevoeligheden voor bepaalde chemicaliën komen veelvuldig voor bij Candidapatiënten en medicatie zorgt ervoor dat de goede bacteriën in het lichaam vernietigd worden, wat het herstellen van een Candidainfectie bemoeilijkt.

      Wanneer men met dit ‘dieet’ van start gaat, is het goed mogelijk dat je je tijdens de eerste twee weken zelfs nog slechter voelt dan voor het dieet. Dit komt omdat de Candida in het lichaam afsterft en daardoor giftige bijproducten aan de bloedbaan afgeeft. Echter, na deze periode zal al een duidelijk verschil merkbaar zijn, het is dus even op de tanden bijten.

      De natuurlijke weg naar genezing: schimmeleliminerende voeding en supplementen.
      Nadat je door middel van bovenstaande adviezen in acht hebt genomen, is het tijd om de genadeslag tegen Candida uit te delen; het tot je nemen van producten die een schimmeleliminerende werking hebben. Het heeft geen zin enkel deze producten in te nemen en het dieet niet te volgen, omdat de Candida dan alsnog wordt gevoed door onder andere suiker- en schimmelrijke voeding. De volgende voedingsmiddelen en supplementen zorgen ervoor dat schimmels uit het lichaam gedood en verwijderd worden.

      Knoflook: Zijn antischimmel- en antimocrobiële eigenschappen houden Candida op afstand. Gist kan zich in de aanwezigheid van knoflook niet ontwikkelen, waardoor een hoge knoflookcunsumptie een effectieve methode is om de infectie binnen de perken te houden. Daarnaast bevordert knoflook het immuunsysteem, waardoor het lichaam meer kracht krijgt om Candida te bestrijden. Knoflook kan zowel in zijn natuurlijke als in capsulevorm worden ingenomen. Hoewel de natuurlijke vorm de voorkeur heeft, is het moeilijk om de juiste hoeveelheid in het dagelijkse voedingspatroon te verwerken. Begin met een hoge dosis en bouw dit af naarmate de symptomen van Candida verminderen. Daarnaast kan een teentje knoflook inbrengen in de vagina bij plaatselijke schimmelinfectie de pijn en jeuk verlichten.
      Olijfbladextract: Uit Hongaars onderzoek blijkt dat olijfbladextract erg effectief is in de strijd tegen Candida. Dit komt door het bestanddeel oleuropeïne: enzymen in het lichaam zetten dit om eloleenzuur, wat de immuniteit tegen onder andere schimmels verbetert en ze op deze manier effectief kan vernietigen. Olijfbladextract is verkrijgbaar in capsulevorm, begin met een lage dosering en verhoog deze wanneer nodig.
      Kurkuma: Uit research aan het Departement Microbiologie aan het Centro de Engenharias in Brazilië blijkt dat kurkuma een grote schimmelbestrijdende werking heeft. Kurkuma heeft een remmende werking op de aantrekkende krachten van Candida. Gerechten bereiden met dit specerij heeft dus een positieve werking op het elimineren van Candida.
      Kokosolie: Kokosolie is rijk aan laurinezuur, wat een zeer hoge schimmelremmende werking heeft. Dagelijks tien tot veertien theelepels kokosolie zou genoeg moeten zijn om hier baat bij te hebben.
      Coloïdaal zilver: Deze oplossing denaturaliseert enzymen die betrokken zijn bij de zuurstofvoorziening van Candida. Neem hier voldoende van in (meerdere eetlepels per dag). Daarnaast helpt coloïdaal zilver ook bij vaginale schimmelinfectie: dompel een tampon hierin, samen met een paar druppels tea tree olie en wat aloë vera en breng de tampon vervolgens dertig tot veertig minuten in. Een vaginale douche met coloïdaal zilver is ook een goede manier om van de schimmelinfectie af te komen. Eetbare kleien bentoniet en montmorilloniet: Deze kleien worden niet door het lichaam geabsorbeerd, waardoor ze heelhuids in de darmen terecht komen. Daar absorberen ze Candida en trekken het letterlijk van de darmwand af.
      Boorzuur: Boorzuur kan in de vorm van een zetpil de jeuk die een schimmelinfectie veroorzaak drastisch verminderen. Het werkt als een mild antiseptisch middel en heeft antivirale en schimmelvernietigende eigenschappen. Plaats ’s morgens en ’s avonds zo’n zetpil in de vagina voor drie tot zeven dagen bij acute infectie, doe dit voor veertien tot dertig dagen bij een chronische infectie. Om het weefsel te beschermen is het verstandig voor gebruik eerst vitamine E-olie in te brengen.
      Yoghurt: Een tampon onderdompelen in yoghurt om vervolgens in de vagina in te brengen voor dertig tot veertig minuten helpt Candida op natuurlijke wijze te bestrijden.
      Andere anti-schimmelproducten: Natuurlijk zijn er nog meer middelen die op natuurlijke wijze schimmelinfecties als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Hieronder vallen onder andere cayennepeper, oregano-olie, zwarte walnoot, grapefruitzaadextract en caprylzuur.

      Genezing van Candida begint bij jezelf
      De farmaceutische industrie beweert dat schimmelinfecties genezen kunnen worden door middel van pillen en zalfjes, om op die manier de kas nog wat meer te spekken. Je kan nog zoveel medicatie nemen; wanneer je leefomstandigheden verre van optimaal zijn zal Candida zich staande blijven houden. Om van Candida af te komen moet het lichaam terug in balans komen, en dat begint bij wat je in je mond steekt.

  106. Marcus Kool said,

    4 juni 2017 bij 14:52

    Beste Peter H,
    candida is een schimmel die je uitstekend bestrijd met een andere schimmel: Bouliadii. Bouliardii eet de candida en is verder onschuldig. En omdat kefir niet zo goed aanslaat bij jou, adviseer ik de probiotica “Prescript Assist”, ze zijn echt geweldig.
    Sterkte!

    • Arno said,

      4 juni 2017 bij 17:25

      Schimmel bestrijd je met ontzuren van het lichaam

  107. Peter H said,

    15 juni 2017 bij 13:30

    Beste Ilse, Marcus en Arno,

    Bedankt voor jullie vlotte antwoorden, inzichten en adviezen, dit waardeer ik enorm!
    Wat jullie schrijven, sluit goed aan bij mijn kennis en beleving. Ik heb nog niet het ‘radicale’ dieet gevolgd, wèl ge-experimenteerd met sterk minderen van koolhydraten en meer groenten (vooral groene) en peulvruchten genomen, alsook rood vlees, wilde zalm, zoute haring (met uitjes). Pap ‘smorgens van wisselende combinaties van haver, gierst, boekweit, quinoa, amaranth, noten als aanvulling en snack. Heb wel fruit met mate en rozijnen en gedroogde, ongezwavelde abrikozen gebruikt. Een enkele keer een glas wijn en een ‘binge’-avondje uit eten, zonder dieetmaatregelen.
    Standaard neem ik ’s ochtends en soms ook ’s middags en ’s avonds citroensap en natriumbicarbonaat in warm water. Tandenpoetsen meestal met bicarbonaat. Om de voortdurende irritatie op mijn tong te verlichten (witte uitslag vaak zichtbaar) gebruik ik sinds twee weken een tongschraper met wat bicarbonaat en een druppel tea tree oil: dat werkt goed als niet-farmaceutische symptoombestrijding.
    Ontzuring staat al jaren bovenaan m’n lijstje dagelijkse handelingen. Groene klei in water of door de yoghurt heb ik ook geïntroduceerd, maar vergeet dat op dagelijkse basis te doen. Lavementen hebben voelbaar geholpen om de candida en haar afvalproducten uit m’n darmen te verwijderen. Sinds 10 dagen ben ik kefir van ongepasteuriseerde koemelk (liefst zou ik die van geitenmelk gebruiken) en geitenyoghurt gaan gebruiken, en dit heeft geen nadelige gevolgen gehad; m’n instinctieve reactie bij het proeven was positief, i.t.t. waterkefir.

    –> Wat betreft dit laatste: weet iemand of je (geiten)melk kunt enten met melkkefir om zo meer te maken, zonder gebruik van het kefirplantje? Zo ja, in welke verhouding? Ik heb dat vroeger gedaan met acidophilus melk; dat ging goed totdat huisbacterieën zich ermee gingen bemoeien.p.herman@vodafonethuis.nl

    Al met al heeft dit een langzame genezing bewerkstelligd. Het ongemak op m’n tong is gezakt naar minder dan 1 op ’n schaal van 10, waar dit in het begin een 9 was. Aan de lichte pijn achterin m’n keel kan ik voelen dat de overdaad aan candida nog niet overwonnen is. Zelfzorg combineren met deeltijd arbeid en (de helft van de week) zorg voor twee tieners is geen geringe opgaaf, dus hierbij een hart onder de riem voor al jullie zelfgenezers!

    Hoe verder: na jullie adviezen overwogen te hebben, ga ik een 10-daagse uitvoeren met vermijden van alle enkelvoudige koolhydraten, alcohol en andere schimmelvoedende middelen.

    • Arno said,

      16 juni 2017 bij 18:28

      Fijn om te horen.😀
      Er zit ook zwavel in qinoa.
      Ik had begrepen dat zwavel goed voor je is bij geen overmaat.
      Als ik zo lees zal je geestelijk ook ontwaken.
      En ben je in bezit van de steen de wijze en zie je je zelf als de fles ( filesofie van de algemisten)
      Echt fijn😀
      Je zal merken dat er momenten zijn dat je even minder bewust bent door omstandigheden.
      En dat is het fijne van delen dan wordt je zelf ook weer aangescherpt.
      Dankjewel ☺
      Groetjes en een fijne evaluatie in jezelf😇

      • Ilse Fortuin said,

        16 juni 2017 bij 20:11

        Inderdaad fijn om te lezen.
        Of je geitenmelk kunt enten weet ik niet. Ben ik eigenlijk wel benieuwd naar. Veel succes Peter

      • Arno said,

        17 juni 2017 bij 22:52

        Ik had begrepen dat vroeger ook geitemelm met kefir werdt gebruikt om geitenkaas te maken.

        Je moet het zien als een simbiose tussen een plantje en bacteriën ze zetten suikers om in exspency van hun wereld.
        Ze zijn zelf redzaam in deze symbiose ze eten ook fruit.
        Ik heb het idee dat ze zelfs zichzelf weer omzetten.
        Aldus mijn waarneming alleen de schillen van druiven en pruimen blijfen achter ze zetten alles om in grondstoffen om te leven.
        En creëren hun ervenis voor hun nageslacht.

        Groetjes arno

      • Carolien said,

        17 juni 2017 bij 22:57

        Het irritante van Kefir is dat je het dagelijks moet blijven gebruiken. Waarom settelen die bacterieën zich niet in de darm? Ik ben gestopt omdatik telkens verhuis van Frankrijk naar NL, dan sterven ze steevast af.

      • Arno said,

        18 juni 2017 bij 00:53

        Met kefir repareer je je darmflora.
        Met rouwe spinazie (spoorelement fillozuur) en qinoa vul je alles aan in je lichaam als alles op zijn plek is stop je met het nuttigen van kefir.
        kefir is meerdedeels een dierlijke eiwit en daarom een zure voeding.
        Vermijd 621 om nurologisch al je berijk te kunnen gebruiken en stop deodorant (genanorezeerde aluminium) is gevaarlijker omdat het nog niet erkend wordt dan de abom.
        Als alles in lijn is weken je darmen op een gegeven moment weer goed.
        Heb je je blinde darm nog dan behoren de bacteriën uit je blinde darm bij tijd en wijlen geactiveerd te worden hebben een soortgelijke werking als kefir
        Weet dat goede bacteriën corupteren en vistels kunnen creëren bij verzuring van het lichaam.
        Als ik kefir drink eet ik een hand amandelen er na.
        Zuur verlagend en tevens dna reperatuur.

        Groetjes arno

  108. Moons Margot said,

    7 augustus 2017 bij 22:25

    Hoi Debbie
    Ik heb al jaren last van prikkelbare darmen en allerlei andere klachten. Op vakantie in Frankrijk leerde ik iemand kennen die me door haar goede ervaringen ermee aanraadde waterkefir te gebruiken. Ik heb nu de eerste portie gemaakt en gedronken vandaag maar vond het echt bitter en dat vind ik echt niet lekker. Ik gebruikte 2 vijgen, suiker en halve citroen. Kan je me eens laten weten hoe ik dat bittere kan wegkrijgen?
    Maar … net las ik op het internet dat mensen met histamine problemen beter geen kefir gebruiken?? Is dat zo ? Dat zou ik zo erg vinden omdat ik zo blij was met de hoop dat kefir me zou kunnen helpen met mijn prikkelbare darmen want dat wordt echt ondraaglijk…
    hoop van je te horen
    Margot

    • Carolien said,

      11 augustus 2017 bij 23:47

      Ikzelf heb histamine allergie. Als ik strikt het dieet volg op https://sites.google.com/site/histaminevrijnederland/toegestane-voedingsmiddelen
      gaat het heel goed. maar het dieet is praktisch onmenselijk vind ikzelf en ik ga regelmatig over de scheef. Met alle gevolgen van dien. Ik drink waterkefir (melkkefir kan ook als je geen lactose allergie hebt) , en dat gaat prima.

    • Paula said,

      23 januari 2018 bij 10:57

      Hoi Margot,

      Dat bittere kun je weg krijgen door geen citroen toe te voegen. De bitterstoffen zitten namelijk in het witte deel dat vlak onder het gele deel van de schil zit. Je kunt eventueel een scheutje appelazijn toevoegen als vervanging voor de citroen.

      Hartelijke groet,
      Paula

      • willem van bentum said,

        23 januari 2018 bij 11:35

        pers een sinaasappel boven waterkefir uit ipv schijf citroen.
        is het dan nog niet lekker een klein scheutje limonade siroop.

  109. anita said,

    2 januari 2018 bij 22:29

    Een groot nadeel van melkkefir vind ik dat het zo zuur smaakt en je er dus nadien heel veel suiker moet aan toevoegen. Herkenbaar?

  110. Mary said,

    11 maart 2018 bij 14:33

    Ik zit met een vraagje, door de grote hoeveelheid suiker ben ik bang dat dit niet goed is voor je lichaam. Omdat suiker slecht voor je is. Dit is ook de reden dat ik er jaren geleden mee gestopt ben.
    Mary

    • willem said,

      12 maart 2018 bij 09:22

      gebruik dan waterkefir de suiker vergis tbinnen 24 tot 36 uur en u heeft een heerlijke friszure drank ik gebruik op 2 grote scheppen kefir 3 eetl ruwe rietsuiker een uitgeperste sinaasappel en 6 schijfjes biologische gember.
      maar er zijn verschillende andere recepten.

  111. willem said,

    12 maart 2018 bij 09:24

    ik vergeet nog te melden dat er natuurlijk ook anderhalve liter kraanwater bij moet

    • Saakje Alderliesten said,

      27 januari 2019 bij 13:12

      Fantastisch wat een leerzame stof op deze,, site, ik heb met veel plezier de reacties gelezen. Ik gebruik nu een halfjaar de waterkefir,, eerst gekocht in de,, biowinkel,, maar dat was behoorlijk kostbaar. Nu maken wij het zelf,, eenmaal in de week op donderdagavond zetten wij de kefir op en zaterdagavond doen wij het in de flessen. We doen 10 liter per keer. Even een werkje maar dan heb je ook wat.

  112. Marco said,

    6 maart 2019 bij 16:04

    Ik heb net een blog geschreven over de gezondheidsvoordelen van Kefir. https://the-magic-touch.net/melk-kefir-de-champagne-onder-de-melk/

  113. Ann said,

    9 augustus 2019 bij 12:13

    Ik mijd zo goed als alle toegevoegde SUIKERS in mijn voeding daarom stel ik me vragen bij het toevoegen van de suiker voor de Waterkefir. Dit lijkt me in tegenspraak met een gezonde levenswijze. Heb ik gelijk?

  114. Alice said,

    16 januari 2020 bij 17:46

    Hallo, ik begon ook nu waterkefir te drinken,maar ik heb last van jeuk in mijn gezicht met rode vlekken bij. Heeft iemand ervaring mee? Ik heb prikkelbare darm syndrom dan dacht ik,dat het me helpt.
    Alice

    • Mirjam said,

      11 maart 2020 bij 20:01

      Misschien ergens gevoelig voor?
      Zelf ben ik histaminegevoelig en moet gefermenteerde producten vermijden, zoals kefir
      Maar moet ik het toch maar proberen? Klinkt wel, dat het gezond is
      Mag onze kleindochter van 7 het ook gebruiken?
      Zij heeft atopische exceem en zeer gevoelig voor pollen

  115. Angelique said,

    5 november 2020 bij 20:25

    Hallo,

    Wat mooi om jullie ervaringen te lezen.
    Zelf zijn we gisteren gestart met waterkefir. Maar hoeveel mag je hiervan eigenlijk drinken? Is er zoiets als een aanbevolen hoeveelheid (ml) per dag? Mijn vriend heeft prikkelbaar darm syndroom en voor mezelf hoop ik dat het iets kan doen voor mijn huid (eczeem) We zijn in de eerste instantie begonnen met een half glas per dag. Is 1 glas (200/250ml) per dag voldoende? Alvast bedankt.

    Groetjes Angelique


Plaats een reactie